Telias bredbandschock

2012-02-09 14:00  
Teliasonera montrerar ned telefonstolparna. Foto: Foto Hasse Holmberg / SCANPIX

Över hundra tusen svenskar på landsbygden kan stå utan bredband när Teliasonera skrotar det fasta telenätet. Kunderna tvingas ta mobilt bredband med lägre hastighet och sämre täckning. Det hävdar Veckans Affärer, men får mothugg av Näringsdepartementet.

När Teliasonera river det olönsamma fasta telenätet i den svenska glesbygden tar man samtidigt bort möjligheterna till snabbt adsl-bredband.

I stället får kunderna teckna mobilt bredband, i många fall med sämre täckning och lägre surfhastighet.

Enligt internt material från Teliasonera, som tidningen Veckans Affärer kommit över, kan över 100 000 abonnenter i glesbygden komma att drabbas.

Teliasonera lovade så sent som i oktober förra året att övergången från fast till mobilt bredband ska ske utan att kunderna drabbas.

Men sedan dess har regeringen höjt golvet för bredbandsuppkoppling från 20 kilobit per sekund till 1000 kilobit, det vill säga 1 megabit per sekund.

När Veckans Affärer frågar Teliasoneras om företaget kan garantera 1 Mb/s för de kunder som blir av med sin fasta telefon och sin möjlighet till adsl-bredband svarar informationsansvariget Björn Berg först ja – men sedan ändar han sig.

Teliasonera har internt räknat ut att av de 150 000 som blir av med sin fasta telefon med adsl-möjligheter kan bara 10-20 procent erbjudas mobilt bredband som i bästa fall kan ge 1 Mb/sekund.

Mer än 100 000 abonnenter bor i områden utan, eller med dålig, 3g-täckning, skriver Veckans Affärer i torsdagens utgåva.

Infrastrukturminister Anna-Karin Hatt ställer sig frågande inför Veckans Affärers uppgifter.

- Vad Telia har sagt till mig är att 50 000 abonnenter kommer att beröras av stolplinjeprojektet, säger Anna-Karin Hatt till VA.

Ny Teknik ringer upp Henrik Hansson, politisk sakkunnig hos Anna-Karin Hatt och ber om en kommentar.

- Slutsatserna i artikeln stämmer inte med verkligheten. De tekniska kvaliteterna i det fasta nät som nu monteras ned duger till stora delar inte för att ge adsl-bredband. De människor som påverkas av stolpprojektet skulle ändå inte kunnat få adsl.

- Däremot har de möjlighet att få bra mobilt bredband genom Netett på 450 MHz-bandet eller 800 MHz-bandet som nu byggs ut, säger Henrik Hansson, till Ny Teknik.

Lars Anders Karlberg

Mer om: 3G Telia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt