Telia sparar energi med coola servrar

2013-05-20 06:50  

(Uppdaterad). Telia Sonera har utvecklat ett nytt system för kylning av servrar – Green Room. – Skulle vi bygga om alla våra anläggningar med tekniken skulle vi spara 10 till 15 procent av vår totala elförbrukning, säger företagets miljöchef.

Långt under marken i ett bergrum i södra Stockholm finns en av Telia Soneras viktigaste och största serverhallar i Sverige. Bolaget har sedan 1990-talet utvecklat ett nytt kylsystem för att minska den totala elanvändningen. Den senaste tekniken, Green Room, började testas 2011 och den går nu i skarp drift.

Servrarna i Green Room står i slutna utrymmen som tvingar den kalla luften att passera genom elektroniken. Varje rack har även sina enheter riktade så att de tar in luften från en kall gång på ena sidan till en varm gång på andra sidan. Luften kyls med vatten med en temperatur på 21 °C, som hämtas från en sjö i närheten.

Det nya med Green Room-tekniken är att serverracken är placerade så att de inte värmer upp varandra. Varenda del inuti racket är planerad så att inget luftflöde uppstår som skapar en ojämn temperatur. I kombination med att ha två kalla gångar och en varm gång gör det att temperaturen på luften kan vara mycket högre än hos konventionella kylmetoder. Servrarna kan också stå direkt på golvet.

– I dag är det mycket vanligt att ett serverrack värmer upp ett annat genom att det placeras så att den blåser ut sin varmluft på racket intill, säger Telia Soneras miljöchef Dag Lundén.

Telia har patent på avgörande delar i Green Room-tekniken. Lösningen kan tyckas så enkel att man lätt frågar sig varför ingen kommit på den tidigare.

– Datamänniskor pratar med datamänniskor och kylmänniskor med kylmänniskor. Ibland tenderar självklarheter att bli omöjliga. Vi har tagit vara på den kompetens som finns i företaget inom data, infrastruktur och kylning.

Svante Enlund, kylspecialist på Telia Sonera, säger att den nya tekniken sänker det så kallade PUE-talet till 1,12. PUE är kvoten mellan den totala energianvändningen och energin som krävs för att driva tekniken. Resultaten bekräftas av tre examensarbeten i energiteknik vid KTH.

– Jämfört med det globala genomsnittet med ett PUE på 1,8 kan man drastiskt öka effekten på tekniken i servrarna. Normalt klarar kylsystem effekter på cirka 10kW per rack. Vi hade inga problem med 45 kW, säger Svante Enlund.

Telia Sonera vidareutvecklar tekniken genom att använda kylvatten från berggrunden, något som enligt bolagets egna beräkningar kommer att få ned PUE-talet till 1,05.

Dag Lundén försöker även se till att systemet utvecklas så att den 27-gradiga spillvärmen används för uppvärmning av byggnader.

De kommer endast bygga med den nya tekniken när de bygger nytt, men enligt miljöchefen är lösningen genomförbar i princip överallt. Telia Sonera förbrukar cirka 415 GWh/år i Sverige, vilket är 0,3 procent av Sveriges totala elförbrukning.

Ville Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL