Digitalisering

Telia Sonera försöker rädda ryska investeringen

Tre av huvudägarna i den ryska mobiloperatören Megafon – Telia Sonera, Telecominvest och Ipoc – skriver ett gemensamt aktieägaravtal med sikte att ta Megafon till börsen. På så sätt hoppas kunna neutralisera hotet från en fjärde intressent.

Publicerad
Telia Sonera äger 44 procent i den snabbväxande ryska mobiloperatören Megafon, men vill komma över 50 procent och göra Megafon till ett dotterbolag.

Problemet är att två ryska bolag gör anspråk på samma aktier - en post som motsvarar 25 procent av aktierna i Megafon. Så länge tvisten om äganderätten pågår är Telia Sonera bakbundet och kan inte göra någonting.

De två som tvistar är International Growth Fund Ipoc och investmentbolaget Alfa Group, som är storägare i Megafons konkurrent Vimpelcom.

Telia Sonera har hittills nogsamt hållit sig utanför, men genom det nya aktieägaravtalet tar Telia Sonera i praktiken Ipocs parti och uppmanar Alfa att dra tillbaka sina krav.

I avtalet mellan Telia Sonera, Telecominvest och Ipoc skriver man att de tre ägarna aktivt kommer att verka för en börsintroduktion av Megafon så fort tvisten med Alfa Group har lösts.

Med en börsintroduktion av Megafon får Telia Sonera förändra sin strategi att ta över Megafon. Då måste Telia Sonera lägga ett offentligt bud på Megafon.