Telia Sonera: Det blir 3 gigabyte om fem år

2012-02-28 14:22  

Telia Soneras vd Lars Nyberg spår en tiofaldig ökning av datatrafiken hos sina kunder med smarta mobiler inom fem år.  – De kommer använda 3 gigabyte, sa han i dag på en presskonferens i Barcelona.

Från 300 megabyte per månad till 3 gigabyte per månad inom fem år.  Telia Sonera spår en tiofaldig ökning av datatrafiken hos sina kunder med smarta mobiler.

- I dag använder våra kunder med smarta mobiler i snitt 300 megabyte per månad. De kommer använda 3 gigabyte om fem år, alltså tio gånger mer, sa Lars Nyberg idag på en presskonferens i Barcelona.

- Jag hoppas att jag inte underskattar den ökningen, för då ligger vi illa till, sa han också.

Då får han problem i näten.

Telia Soneras nya prognos gäller Sverige, men trenden gäller generellt på alla marknaden.

Lars Nyberg berättade också att han tycker det är dags att tala mer om uppkopplade prylar, M2M som branschen kallar det. Ericsson har talat om det länge, och upprepat visionen om 50 miljarder uppkopplade prylar i världen 2020.

Telia Sonera uppskattar nu att det finns 1 miljard uppkopplade prylar i Norden och Baltikum 2020, och att 10 procent av dessa kommer att vara uppkopplade via mobilnätet.

- Vi tror det finns 100 miljoner uppkopplade sim-kort i Norden och Baltikum 2020. Det kommer inte vara en viktig affär för oss. Men en halv miljard gånger 5 kronor om året är också pengar, sa Nyberg.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt