Telia söker 4g-mobiler i Barca

2013-02-21 08:18  

Telia Soneras chef för utvecklingen av mobila nät, Tommy Ljunggren, avslöjar vad han letar efter på mobilmässan i Barcelona. Bland annat nya 4g-terminaler.

På måndag öppnar mobilmässan MWC i Barcelona. Där samlas 70 000 besökare under en vecka för att träffas och skaffa sig koll på de senaste trenderna.

Tommy Ljunggren, utvecklingschef för Telia Soneras mobila nät i Norden och Baltikum, åker ner som vanligt.

-Jag ska träffa mina operatörskollegor från andra länder, bland annat för att dela erfarenheter från 4g-utbyggnaden.

Vilket ämne tror du blir hetast i Barcelona år?

-Det blir nog 4g i alla dess former. Alltså såväl terminaler och applikationer som basstationer och lyckade lanseringar.

När du går runt på mässan i år, vad tittar du efter?

-Alla former av 4g-terminaler. Vi på Telia Sonera har lanserat flera 4g smarta mobiler och surfplattor de senaste månaderna i våra länder, men jag är fortfarande väldigt avundsjuk på mina kollegor i USA som har dussinet olika 4g-varianter.

-Men jag tittar också på produkter och tjänster för ”Det uppkopplade samhället”. Vi ser att M2M, machine to machine, och ”Internet of Things” tar fart. Fler applikationer och lösningar kopplas nu upp och till varandra, det handlar om allt från bilar och hushållsapparater till kollektivtrafik och vården. Så det vore kul att se vilka prylar som finns, hur de fungerar och hur de kan bidra till att utveckla tjänster, branscher och i vissa fall: hela samhället.

-Customer Experience Management (CEM) – det vill säga hur vi kan bli bättre på att mäta och förstå hur kunderna upplever och använder våra tjänster. Det pratade många om förra året, men vad har branschen gjort? Vilka lösningar och tjänster har lämnat ”powerpoint stadiet” och börjat använda informationen för att förbättra kundupplevelsen?

Något annat?

-Ett speciellt område som intresserar mig är Wifi offload, det vill säga möjligheten att använda kapaciteten i näten på ett smart sätt genom att flytta trafik från mobilnäten till trådlösa nät, wlan, för att avlasta mobilnäten. Det gör vi redan i dag med vårt Homerun-nät genom att erbjuda automatisk inloggning för smarta mobiler med hjälp av sim-kortet. Det vore kul att se nya tekniska lösningar på det här området och höra vilka erfarenheter som finns från andra marknader.

-Och så ska jag väl kolla på lite basstationer och antenner också, men det brukar inte så många andra bli så exalterad över.

Mer om: 4G Telia Sonera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt