Telia dubblar surfhastigheten

2016-05-13 13:28  
Nu jobbar Telia med utbyggnaden av ”turbo-4g”. Foto: TT, Alamy

Telia var först med 4g, men är sena med den upphottade varianten turbo-4g. ”Vi ville först skapa täckning”, säger Martin Pehrsson, nätchef på Telia Sverige.

Telia öppnade världens första 4g-nät i december 2009. Men bolaget är sent ute med den snabbare varianten som fördubblar hastigheten. Ibland kallas den nya uppgraderingen för turbo-4g, ibland ”äkta 4g” och Telia lanserar den som 4g+.

Den sydkoreanska mobiloperatören SK Telecom var först i världen med turbo-4g redan sommaren 2013.

Först nu uppger Telia att bolaget börjar utbyggnaden av turbo-4g och lovar en fördubbling av hastigheten.

– Vi har redan över 500 basstationer med 4g+ i gång, och nästan hela Stockholm har täckning. Jag kom upp i 295 Mbit/s enligt Bredbandskollen när jag körde förbi Berzelii Park i Stockholm, säger Mats Pehrsson.

En anledning är att inte alla abonnenter hunnit skaffa sig de senaste mobilmodellerna, som anpassats för turbo-4g.

Den teoretiska maxhastigheten för Telias turbo-4g är 300 Mbit/s. Men det gäller inte föra alla abonnemangstyper. Privata abonnemang, exempelvis, med begräsning på max 20 eller 40 GB per månad, får ett maxtak på 100 Mbit/s.

Telia blir denna gång inte ens först i Sverige med uppgraderingen. Mobiloperoperatören Tre började sin utbyggnad strax före jul.

  

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt