Televerkets miljardfiasko på 90-talet

2015-12-27 06:00  
De flesta svenska hem skulle på sikt förses med Teleguide. Entusiasmen var stor i början men det slutade med ett miljardfiasko för Televerket, Esselte och IBM. Foto: ScandinavianRockguy / Wikimedia

TEKNIKHISTORIA. Framtidens telefon är en dataterminal, skrev Ny Teknik hösten 1990. Men vad som hände sedan är en sorglig historia. Och väldigt dyr.

I historiespalten på baksidan har vi vid ett par tillfällen påmint om Teleguide. Det beskrevs som framtidens telefon men var samtidigt en dataterminal där man kunde man sköta bankaffärer, handla varor, boka resor och söka i databaser.

– Det var många som var väldigt entusiastiska när den här kom. Det var ju innan privatpersoner hade internet, säger Ny Teknik-reportern Jan Melin som skrev mycket om Teleguide.

En av databaserna som blev sökbara innehöll alla telefonabonnemang – en elektronisk telefonkatalog.

– Vi använde väl mest telefonkatalogen. Vi tyckte det var fantastiskt att man kunde söka i hela landet, kommenterar läsaren Jerker Rolander när vi nu publicerade den ursprungliga artikeln på Facebook.

Han är inte ensam om att minnas Teleguide. Och planerna för projektet var storslagna. Före sekelskiftet skulle 800 000 svenska hushåll ha terminaler.

Terminalen hade ett inbyggt modem och man använde ett personligt smartkort. Med kortet och en personlig kod identifierade man sig. Kortet rymde åtta kilobyte datalagring, vilket motsvarar fyra fullskrivna A4-sidor.

För den som ville spara innehållet på skärmen fanns en finurlig lösning: koppla till en skrivare och skriv ut informationen.

Inspirationen kom från franska Minitel, en succé som överlevde ända fram till 2012. Svenska Teleguide mötte ett dystrare öde.

– Det fungerade inte när internet slog igenom på 1990-talet, då var inte längre intresset så stort för ett speciellt system från Televerket, minns Jan Melin.

Projektet var ett samarbete mellan Televerket, Esselte och IBM. För Televerket blev det en dålig affär och verket lyckades inte omförhandla avtalet med Esselte och IBM. Projektet lades ned 1993.

Förlusten var cirka 2 miljarder.

 

 

Prenumerera på tidningen Teknikhistoria här!

 

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Fredrik Karlsson

Mer om: Databas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt