Telenor: Vi vill stoppa roamingkostnaderna

2015-03-04 09:23  

BARCELONA. Det har kallats roamingrånet, eftersom användaren riskerar att få mycket höga kostnader när denne använder mobilt data utomlands.<BR/> – Det här måste upphöra, säger Jon Fredrik Baksaas, Telenors vd.

Inte minst svensk media har varit duktiga på att visa exempel på mycket höga kostnader för surftrafik när såväl höga chefer som vanliga användare har använt telefonen eller surfplattan utomlands.

– Vi har frågat oss hur vi ska få människor att sluta vara rädda för att använda mobil kommunikation när vi är ute och reser. Idag ansluter de flesta till wifi när de får chansen. Det vill vi bli av med, säger Fredrik Baksaas.

Han säger att roaming måste ses enbart som en teknisk fråga, något som sker i bakgrunden. Men roaming i betydelsen höga datakostnader ska bort.

– Roaming är död som kommersiell produkt enligt min mening, säger Jon Fredrik Baksaas.

Han vill att kunden ska kunna använda samma tjänster som hemma när denne är på utlandsresa - när det gäller "normal användning", inte titta på Netflix etc.

– Jag har själv inte använt wifi en enda gång medan jag har varit här, säger Jon Fredrik Baksaas på presskonferensen med internationell media i Telenors utställningslokal inne i hall två på Mobile World Congress i Barcelona, där många operatörer ställer ut.

Idag visar Telenors undersökningar att 70 procent av kunderna stänger av roaming när de är ute och reser. I Sverige införde Telenor i januari ett dagspaket på 100 MB för 29 kronor - som första land. Under 2015 ska övriga Telenorvärlden följa efter, Norge blir troligen tvåa. Målet är att öka användandet av dataroaming till 80 procent av surftrafiken på två år.

Magnus Svensson, roamingchef i Sverige, poängterar att 100 MB på en dag är långt före konkurrenterna - Telia har 50 MB. I många länder längre bort finns inga sådana tak utan där måste du börja betala så fort du kopplar upp dig, kostnaden är löpande.

– Vi ska införa det här i hela världen, men för oss själva innebär det en kostnad. I vissa länder i till exempel Afrika eller Sydamerika kan vi få betala 100 kronor per MB, säger Magnus Svensson.Följ Ny Teknik på Facebook!

Surfkostnad från Spanien

Telenor: 29 kronor per dygn (100 MB).

Telia: Max 49 kronor per dag (50 MB).

Tre: 20 kronor per dag (20MB).

Tele2: 25 kronor för ett paket på 20 MB.

Mer om: Telenor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt