Telenor sänker roamingavgifter

2011-02-24 15:47  

Skyhöga avgifter för mobilsurf mellan EU-länder har länge kritiserats av kommissionen - och börjar ge resultat. Först ut med att sänka svenskarnas roamingavgifter är Telenor.

EU-kommissionens långa och hård kamp om sänkta roamingavgifter tycks nu ge utdelning. Ny Teknik har tidigare rapporterat att teleoperatören Deutsche Telekom presenterat ett förslag på enhetstaxa för datatrafik inom EU. Nu agerar även Telenor Sverige genom att sänka sina standardavgifter och införa tjänsten Telenor Gränslöst.

Telenors nya standardpriser på datatrafik utomlands blir 49 kr/dygn för 50 Mb i Norden eller 10 Mb inom Europa. Därefter kostar varje ytterligare Mb enligt den gamla prissättningen, vilket är 22,50 kr/Mb i Norden och 32,50 kr/Mb i Europa.

Med tjänsten Telenor Gränslöst ringer kunden för det svenska minutpriset inom Norden. Vid samtal från eller till andra länder slås det internationella minutpriset på.

Andreas Hamrin, presschef på Telenor Sverige, varför väljer ni att sänka roamingavgifterna nu?

Vi vill förstärka vår position som den operatör som ligger mest i framkant på roamingområdet och har de bästa erbjudandena.

Varför gör man skillnad på avgifterna inom Norden och inom EU?

Den mesta roaming som våra kunder gör sker inom Norden och då är det särskilt angeläget att ta fram bra tjänster där.

Är det dyrare för Telenor Sverige att administrera trafik inom EU än inom Norden?

Exakt varför och hur den tekniska lösningen ser ut för att applicera tjänsten för hela EU vet jag inte. Jag skulle behöva ta upp den frågan internt först.

Sara Engström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt