Telenor lägger bud på Glocalnet

2006-02-08 09:31  
Blir helnorskt

Den norska telejätten Telenor är sedan länge största ägare i det börsnoterade, svenska telefoni- och bredbandsbolaget Glocalnet. Nu lägger Telenor ett bud på hela Glocalnet.

När telekomkrisen var som djupast för några år sedan gick Telenor in tungt på den svenska tele- och bredbandsmarknaden och köpte bland annat Utfors och Glocalnet, som båda var i kris.

Telenor tog dock bara en tredjedel av Glocalnet och har genom åren kritiserats för att inte ha tagit över helt och hållet.

Nu blir det så till slut. Telenor har den senaste tiden ökat sitt ägande i Glocalnet till 50,1 procent och lägger i dag ett bud på resten av aktierna.

Telenor bjuder 4 kronor kontant per Glocalnetaktie, vilket är cirka 10 procent mer än aktiekursen i går. Priset 4 kronor ger ett värde på hela Glocalnet på drygt 1 miljard kronor och Telenor ska alltså upp med en halv miljard kontant.

Äger Bredbandsbolaget, Glocalnet och Vodafone
Telenor äger sedan förra våren bredbandsjätten Bredbandsbolaget, som förra året växte rejält genom att köpa upp konkurrenten Bostream.

Nu vill Telenor marknadsföra Bredbandsbolaget och Glocalnet parallellt.

- Med sin starka lågprisposition är Glocalnet ett bra supplement till Bredbandsbolaget och vi vår en bredare position på marknaden.

Glocalnet har under hösten och vintern kört hårt med marknadsföring av sitt billiga adsl-bredband och tog marknadsandelar under förra året.

Telenors expansionsiver syns också förvärvet av mobiloperatören Vodafones svenska bolag i hösta.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt