Telekom utan gränser fixar samtalen på Haiti

2010-01-15 12:54  
Télécoms sans frontières

Dagen efter jordbävningen på Haiti i tisdags var den superlilla frivilligorganisationen Telekom utan gränser på plats. Med små medel erbjuder den treminuterssamtal åt drabbade i katastrofområdet.

Kommunikation är extremt viktigt vid katastrofinsatser. Det har bland annat Ericsson tagit fasta på med sitt containerbaserade gsm-system Ericsson Responsesom nu skickasmed fyra man till jordbävningsdrabbade Haiti på FN:s begäran.

Betydligt mindre resurser har den lilla franska hjälporganisationenTélécoms sans frontièreseller TSF (Telekom utan gränser), men är ändå redan på plats sedan i onsdags.

Organisationens personal erbjuder bland annat ett treminuters telefonsamtal vart som helst i världen åt drabbade i katastrofområden, huvudsakligen med satellittelefoner. De hjälper även biståndsorganisationer med data- och teleförbindelser.

TSF bildades av de erfarna biståndsarbetarna Jean-François Cazenave och Monique Lanne-Petit 1998.

Utgångspunkten var att de vid tidigare hjälpinsatser i bland annat Bosnien, Kroatien, Irak och Albanien ständigt mött drabbade som gett dem lappar med telefonnummer och till exempel bett dem: "Snälla, när ni kommer hem, ring min familj på det här numret och berätta att jag lever, att farbror har blivit dödad, men jag lever och finns i det här flyktinglägret."

TSF har nu genomfört ett sextiotal insatser, bland annat vid Tsumanikatastrofen 2004. Den har idag ett dussintal medarbetare och baser i Frankrike, Bangkok och Managua (Nicaragua) varifrån insatser kan nå fram världen över inom 24 till 48 timmar.

Organisationen lever på bidrag, både från enskilda och från bland annat EU och Vodafone Group Foundation.

Ett bidragpå tio dollar räcker till dett femminuterssamtal för en drabbad familj, 100 dollar till en månads kommunikation vid en insats för att förhindra svält, och 1500 dollar för en dags drift av ett kommunikationscenter för biståndsarbetare, skriver TSF på sin webbsida.

Utrustningen TSF använder sigav utnyttjar huvudsakligen satellitbaserad kommunikation, exempelvis terminalen Bgan för både telefoni och datakommunikation med operatören Inmarsat.

TSF har ingen koppling till organisationen Läkare utan gränser, Médécins sans frontières.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt