Tele2:s vd: Robotar en ny typ av outsourcing

2018-02-07 08:02  
Tele2:s vd Samuel Skott. Foto: Tele 2

Ut med magkänsla och in med robotar. För att bli ett framgångsrikt företag krävs det att mänskliga värderingar används på rätt ställen. Det framgår i en ny rapport från Tele2.

Vad är det som gör ett företag framgångsrikt och attraktivt? Och hur väl svarar de upp mot arbetstagarnas krav? Det är några av de frågeställningar som ligger bakom Power 2 stay ahead, en studie som Tele2 låtit genomföra.

– När vi ser att bara 1 av 10 nystartade företag överlever och blir konkurrenskraftigt – då blir man nyfiken. Vad kan vi göra för att bidra till att göra företag framgångsrika? Vad finns det för viktiga faktorer för framgångsrikt företagande, säger Samuel Skott, vd förTele2.

Att vara ett framgångsrikt företag är något som kräver ständigt arbete, och undersökningen visar att många har en hel del att arbeta med.

– Vissa delar hade vi nog förväntat oss, som frågorna kring mångfald bland anställda och hur viktigt det är – men inte den faktiska styrkan i det. Det jag inte hade väntat mig var nog suget bland arbetstagare efter en modern arbetsgivare. Att man kan tänka sig att pendla extra långt för att få en bra arbetsplats, säger han.

Läs mer: Så kan robotar hjälpa svenska företag att bli mer effektiva

En av de saker som tydligt framgick var att subjektiva värderingar och magkänsla fortfarande är avgörande vid rekrytering, trots att forskning visar att objektiva data oftast ger bättre resultat.

Tyvärr var det inte så förvånande. Men medvetandegraden ökar. Min bedömning är att vi har gått från en situation där forskningen/data berättar hur viktigt mångfald är – till ett läge där företagsledare känner av det själva. Det har börjat bli egna erfarenheter, säger Samuel.

Subjektiviteten bör tvättas bort ur anställningsprocessen, men när det kommer till miljö, kultur och innovation så är det snarare tvärtom. Sterila kontor och stelbenta strukturer är snarare hämmande. Och studien visade att flexibla lösningar med möjlighet till distansarbete var något en majoritet av arbetstagarna vill ha.

– Det många efterfrågar är flexibilitet – att få livspusslet att fungera. Då måste man ha en struktur för att följa upp resultat – och titta på vad man har levererat snarare än varifrån man har levererat det. Det handlar om att bygga en kultur och ett arbetssätt som stödjer distansarbete. Att man inte mäter prestationer i timmar på kontoret. Det andra är att ha tekniska verktyg för att möjliggöra arbete oavsett var man är. Tele2 har gått över till att aktivitetsbaserat sätt att jobba. Det gjorde vi när vi flyttade in i vårt nya kontor. Vi har olika zoner i huset där man har rätt verktyg för olika typer av arbete, och där blir exempelvis hemmet bara en förlängning av dessa zoner.

Läs mer: Armbandet ska styra arbetarnas händer

En intressant frågeställning i studien var huruvida man kan tänka sig att ersätta personal med robotar. Och här svarade företagsledare att man på sikt kan tänka sig att byta ut en tiondel av sin mänskliga arbetsstyrka mot en automatiserad.

– Det är inte förvånande, alla försöker hitta sätt att bli effektivare. Det är en spännande debatt och del i en trend som pågått länge, inte minst på grund av konkurrens. Att på repetitiva tjänster ersätta människor med machine learning och ai är en vidareutveckling av outsourcing och offshoring. Det är nog något som vi människor behöver vänja oss vid och förhålla oss till, säger han. 

Även Tele2 är positivt inställda till att låta maskiner ta över arbetsuppgifter från dagens personalstyrka.

– Jag är helt övertygad om att en del av det vi gör manuellt i dag successivt kommer att byggas bort. Man ska inte förvänta sig att vi göra samma sak i morgon som vi gör i dag. Men vad jag ser så handlar det inte om att bara spara kostnader. Det vi tar bort på ett ställa vill jag lägga till någon annanstans. Det handlar om att kunna kontrollera sitt eget öde. Det gäller all teknik. Antingen tar man positionen att vara orolig för framtiden, eller så tar man positionen att man kan hitta nya sätt att arbeta och kunna göra nya vinningar, säger Samuel Skott.  

Felix Björklund

Mer om: Tele2 Robotar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt