Tele Atlas kartor får <br></br>fem år i Googles telefon

2008-07-01 11:34  
Googlekartor från Tele Atlas, snart även i mobilen.

Nederländska Tele Atlas får in sina kartor i de mobiltelefoner som Google ska börja sälja senare i år. Googles jättearmé av användare ska hålla kartorna uppdaterade.

Avtalet är femårigt och gäller även andra karttjänster hos sökmotorjätten, som Google maps och Google earth.

En talesman för Tele Atlas ägare, gps-tillverkaren Tomtom, säger att personer som använder Tomtoms gps:er varje dag skickar 10 000 kartkorrigeringar till Tele Atlas. Enligt avtalet med Google ska även Googleanvändarnas rättelser skickas till Tele Atlas, som räknar med en kraftigt ökad inströmning.

I höstas meddelade Google att bolaget ska presentera telefoner, baserade på det egna operativsystemet Android. Det ska tävla med Nokiaägda telefonoperativsystemet Symbian och Apples Iphone.

Kartor hett för telefontillverkarna
En användare med gps i mobilen är en attraktiv måltavla för restauranger, butiker och andra i närheten som vill dela med sig av säljbudskap knutna till platsen där användaren är. Och användarens sökningar i kataloger och sökmotorer kan ge mer användbara träffar.

Det gör att gränserna mellan gps-tillverkarna, telefontillverkarna och Google nu börjar bli luddiga. Nokia har köpt den amerikanska kartproducenten Navteq för närmare 50 miljarder kronor. Och nu när Google och Nokia har blivit konkurrenter är det kanske naturligt för Google att bilda lag med en konkurrent till Navteq.

Såväl Tele Atlas som Navteq finns sedan tidigare med bland Googles kartleverantörer.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt