Teldok går i graven<br></br>- en 26-årig tidsresa

2007-01-18 14:43  

En epok i den svenska it- och telekomvärlden är slut när den sista tryckta Teldok-rapporten nu lämnar tryckeriet. I 26 år har järngänget Bertil Thorngren, Bengt-Arne Vedin och Birgitta Frejhagen hållit igång "tankesmedjan" Teldok.

- Det har varit en 26-årig tidsresa inom informationsteknik och kommunikation. När vi startade projektet 1980-81 fanns knappt mobiltelefon eller internet och IBM lanserade sin första pc samma år som vi kom ut med första rapporten, säger ekonomiprofessorn Bertil Thorngren, till Nyteknik.se.

Bertil Thorngren var då strategi- och planeringschef på Televerket, som under 20 år finansierade utgivningen av rapporterna.

I dag är han ansvarig för Center for Information & Communications Research på Handelshögskolan i Stockholm och sedan 1993 ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien.

Thorngren, Vedin och Frejhagen
Från allra första början och under hela resan har också Bengt-Arne Vedin och Birgitta Frejhagen varit med.

Bengt-Arne Vedin är i dag professor i innovationsteknik vid Mälardalens Högskola. Han är också ledamot av IVA, World Academy of Art & Science samt Bild och Ord Akademin.

Birgitta Frejhagen har varit ordförande för LO:s datautskott, datachef och vice vd på Folksam och därefter egen företagare inom friskolevärlden.

Göran Axelsson och PG Holmlöv har också varit med nästan hela tiden. De kom in strax efter starten.

PG Holmlöv, som varit forskare på Handelshögskolan och jobbar på Telia Sonera, har varit Teldoks sekreterare under i stort sett hela resan.

"Tvingats jumpa isflak"
För drygt fyra år sedan upphörde Telias ekonomiska stöd till Teldok, som då ombildades till ideell förening och därefter levt mer eller mindre ur hand i mun och nu ser sig tvingat att kasta in handduken.

- Vi har fått jumpa isflak de sista åren och finansiera rapport för rapport, säger Bertil Thorngren.

Han är uppenbart sur över att Statens Institut för Kommunikationsanalys SIKA inte ville samarbeta om utgivningen av Teldoks klassiska årsböcker med Gull-May Holst som redaktör. Det hade räddat utgivningen, menar Bertil Thorgren.

- Gull-May Holst ställde siffror från olika källor mot varandra med kommentarer och analyser av orsakerna till olikheterna. På så sätt kunde friserade siffror från olika länder avslöjas. Vi brukade beteckna Teldoks årsbok som "världens minst dåliga statistik", säger Bertil Thorngren.

Nostalgitripp på Handels
Måndagen den 12 februari håller Teldok ett seminarium för de närmast sörjande kring den sista tryckta rapporten på Handelshögskolan i Stockholm.

Rapporten har titeln "Teldok går i mål" och är en historisk återblick med bidrag från flera av de trogna Teldok-författarna och med Bengt-Arne Vedin som redaktör.

"Teldok går i mål" har nummer 156 i ordningen av tryckta rapporter, men om man räknar in alla översättningar och varianter så är man uppe i cirka 300 skrifter från Teldok.

- Vi kommer att hålla webbplatsen Teldok.org vid liv i många år till. Det innebär att många rapporter fortfarande kommer att kunna laddas ned gratis som pdf-filer och där kan också tryckta rapporter beställas så långt lagret räcker, säger Bertil Thorngren till Nyteknik.se.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt