Tekniknörden som<br></br>kom ut i samhället

2006-09-21 08:26  
Patrik Fältström är en av de svenska internet-pionjärerna. Han har jobbat med internet-frågor i 20 år. I dag är han 40 år och belönas med Guldmusen.Foto: Pär Rittsel.

Årets svenska IT-person heter Patrik Fältström. I måndags kväll fick han it-priset Guldmusen för sin långa insats för att göra internet hanterligt och begripligt och för att han tagit på sig rollen att vara en brygga mellan tekniken och samhället.

- Under de tre senaste åren har Patrik Fältström varit en viktig kugge i regeringens it-politiska strategigrupp, men det är som centralfigur för utvecklingen av den svenska delen av Internet som Patrik Fältström verkligen kliver fram. Patrik Fältström kombinerar en teknisk kunskap utöver det vanliga med ett stort samhällsengagemang, skriver Guldmusjuryn i sin motivering.

Guldmusen, som delas ut av tidningarna Affärsvärlden och Computer Sweden är lika fint som IP-priset som han fick för två år sedan av föreningen SNUS, Swedish Network Users Society, för sitt helhjärtade engagemang för internets utveckling - både i Sverige och internationellt.


I teknikkretsarna runt internet är Patrik Fältström en superkändis men för allmänheten blev hans namn bekant först när han valdes in i regeringens it-politiska strategigrupp. Och det är inte minst detta samhällsengagemang som Guldmusjuryn velat belöna honom för.

Patrik Fältström är matematiker till utbildningen och hans första jobb var att vara systemansvarig på KTH. Hela sitt vuxna liv har han ägnat åt internet och internets svenska och internationella standardiseringsorganisationer.

Journalisten Lennart Bonnevier, som för närvarande arbetar som projektledare på II-stiftelsen, huvudman för den svenska toppdomänen.se, har följt Patrik Fältströms arbete genom åren.

Han konstaterade i en artikel i Computer Sweden tidigare att Patrik Fältström har lyckats skaffa sig förstående arbetsgivare som gett honom fria tyglar att arbeta med Internetstandarder och svenska it-strategier.

Först jobbade han för KTH, sedan under lång tid för Tele2 och sedan år 2000 för Cisco, som låtit honom spendera drygt halva arbetstiden med arbete för standardiseringsorganen Internet Architecture Board och Internet Engineering Task Force och för den svenska regeringens it-politiska strategigrupp.

Under tiden på KTH slet Patrik Fältström hårt för att få amerikanerna att förstå att e-posten måste fungera även med bokstäver med ringar och prickar på. Resultatet blev Mime-standarden för e-post.

Guldmusgalan

Pristagarna flankeras av prisutdelarna Christer Björkin, vd Talentum Sweden, och Lars Dahmén, vd IDG.

Från vänster Maths Waxin Coromatic AB, Martin Dietz och Lars Liljeryd Coding Technologies, Kerstin Lindquist, projektledare för Guldmusen sedan starten 1996, Patrik Fältström Frobbit AB, Thomas Bill Proctect Data och Roger Svensson LO-datorn.
Foto: Pär Rittsel.Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt