Teknikgodis för spioner

1999-05-13 07:13  
Svenska säkerhetstjänstens simulering av den tyska krypteringsmaskinen "Die Z-Maschine" var baserad på cykelkedjor. Med hjälp av denna knäcktes de tyska koderna under andra världskriget.
Foto Pekka Närvä


Var och en som sett en James Bond-film vet hur viktigt det är för en framgångsrik spion att ha tillgång till högtekniska hjälpmedel. Utan de makalösa manickerna som ingenjör Q förser honom med hade vår käre 007 besegrats av sin ärkefiende Blofeld redan för ett tiotal filmer sedan.

Verklighetens spioner använder kanske inte så ofta öppna sportbilar med inbyggda kulsprutor, men väl en hel del andra tekniska godsaker.

Hur spionernas verktyg egentligen ser ut får man veta om man besöker utställningen "Spioner" på Nordiska Museet i Stockholm. Där visas just nu avlyssningsapparatur, minikameror, hemliga brevlådor, osynligt bläck och andra klassiska hjälpmedel i spionyrket. Man får också se dubbelbottnade deodorantflaskor, talkburkar innehållande mikrofilm, löständer med lönnfack och till och med en alldeles ny fjärrstyrd flygande spionkamera som FMV köpt in.

Spionverksamhet kan indelas i fyra huvudgrenar: 1) spionage mot främmande makt, 2) kontraspionage, 3) spionage mot de egna medborgarna samt 4) industrispionage. Svenska spioner har genom tiderna varit framgångsrika i åtminstone de tre första typerna, och en bukett av deras bedrifter skildras på utställningen.

Arne Beurling.
Den kanske största svenska spionbragden genom tiderna utfördes på Karlaplan i Stockholm under andra världskriget. Tyskarna hade krävt och fått en egen telekabel längs svenska västkusten som förband det tyska överkommandot i Oslo med Berlin. Kabeln användes för krypterad teleprintertrafik med hjälp av en sinnrik elektromekanisk apparat kallad G-skrivaren. Svenska säkerhetstjänsten kopplade naturligtvis omedelbart in sig för att tjuvlyssna. Trots att ingen svensk ens sett den topphemliga apparaten lyckades uppsalamatematikern Arne Beurling på bara några veckor rekonstruera G-skrivarens krypteringsfunktion och knäcka koden.

Under flera år kunde svenskarna sedan avlyssna den tyska diplomatiska trafiken.

När tyskarna slutligen insåg att G-skrivaren var knäckt ersattes den av "Die Z-Maschine", en förbättrad krypteringsapparat. Men inte heller den motstod forcering. På utställningen kan man beskåda den simulerade Z-maskin som de svenska kodknäckarna byggde, en besynnerlig apparat baserad på en rad hängande cykelkedjor.

Inför ett svenskt ministerbesök1970 upptäckte en sekreterare vid svenska ambassaden i Budapest en liten orange sladdstump som stack fram under en golvlist i registreringsrummet. Han försökte peta in den under listen så det inte skulle se så slarvigt ut, men den envisades med att krypa fram igen. Ambassadsekreteraren bände till sist loss listen för att kunna ta bort den förargliga sladden.

Till sin förfäran upptäckte han att där satt en mycket liten batteridriven mikrofonförsedd radiosändare. Sladdstumpen tjänstgjorde som antenn. Den lilla avlyssningsapparaten var av absolut senaste högtekniska snitt. Batteriet var slut, men uppenbarligen hade rummet varit avlyssnat under åtminstone ett halvårs tid.

Avlyssningsmikrofon funnen i Budapest. Foto Pekka Närvä


Inte nog med det. När man 1986 skulle göra smärre ombyggnader av svenska ambassaden i Moskva upptäcktes mystiska blå plastisolerade kablar i taket på byggnaden. Säpos teknikrotel inkallades. En närmare undersökning visade att det satt dolda mikrofoner inmurade i väggarna i vart och vartannat rum. Ambassaden hade varit avlyssnad ända sedan den byggdes i slutet av 1960-talet. Kablarna följdes tolv meter ner i jorden innan de vek av och lämnade ambassadområdet mot okänt mål.

Dolda mikrofoner hittades dessutom vid legationen i Leningrad och i ambassaderna i Prag och Bukarest. En hel del av dessa beslagtagna dyrgripar kan beskådas på utställningen.

I dag kan allt avlyssnas - inte bara telefonsamtal utan också e-post, internetkablar och datorer. Det går att med relativt enkla medel tjyvtitta på en bildskärm från avstånd. Vad som krävs är en riktad antenn, en radiomottagare för lämplig frekvens samt lite programvara. Både skärm och kablar strålar information runt sig, och att helt skärma av datorn är näst intill omöjligt. Och om inte annat kan vibrationer och ljud från tangentbordet anlyseras så spionen kan lista ut lösenord och annat hemligt som skrivs in.

Den avlyssningssäkra svenska mobiltelefonen "Tiger".

"Det säkraste sättet att skydda hemlig information", lär Säpochefen ha hävdat, "är att ta ut hemligheterna på papper, låsa in det hela i ett rejält kassaskåp och sätta två vakter utanför."


Lättast av allt att avlyssna, men samtidigt ett smidigt och effektivt instrument för såväl spioner som kontraspionage, är mobiltelefonen. Därför har svenska totalförsvaret i samarbete med Linköpingsföretaget Sectra tagit fram den avlyssningssäkra mobiltelefonen "Tiger". Telefonen innehåller ett programmerbart krypteringschip som gör att samtalen för den oinvigde piper ungefär som en faxöverföring, men som mottagartelefonen lekande lätt avkrypterar i realtid. Givetvis krävs att man knappar in rätt kodnyckel.Det finns alltså gott om nya tekniska manicker som moderna spioner gärna önskar sig i julklapp. Det är knappast någon risk att ingenjör Q blir arbetslös.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt