Tekniken som väntas slå stort inom telekom

2014-06-16 06:06  

Framtidens nät kräver ny utrustning. Systemleverantörer som Ericsson, Huawei, Cisco, Alcatel-Lucent med flera lovar nya produkter som innebär att i stort sett alla dagens intelligenta nätprodukter ska bytas ut.

Förra veckan berättade Ny Teknik om att operatören Deutsche Telekom inom några år kommer att genomföra en stor förändring av nätet i Tyskland. Många tror att modellen som DT använder är den som kommer att slå igenom stort.

De senaste månaderna har det publicerats en strid ström av pressmeddelanden om nya produkter för virtualisering, så kallad NFV (Network Functions Virtualization) och för SDN (Software Defined Networks).

NFV och SDN är två av de tekniska grundbultarna i det nya nätet. Moderniseringen ska ge nätoperatörerna ett stort lyft, med dramatisk ökad nätkapacitet, nya tjänster och alla funktioner dessutom till kraftigt lägre priser, jämfört med dagens produkter.

Men moderniseringen kommer att ta tid. Innan operatörerna beslutar om nya nationella nät, vill de att de nya produkterna verifieras i storskalig drift med flera miljoner användare.

Enligt Pontus Nyrelli, teknikchef på Alcatel-Lucent, har ingen nät­operatör en ny nätarkitektur i drift med många miljoner användare i dag. Fredrik Wester, teknikchef på Cisco, tror att det dröjer minst ett år innan något nät är där.

– Jag tror att vi har nätoperatörer som har virtualiserade tjänster baserade på NFV och SDN i storskalig drift inom 12 till 18 månader, säger han.

Ericsson vill inte heller denna vecka kommentera hur långt leverantörerna kommit med den nya tekniken.

– Att införa en ny nätarkitektur är en stegvis process. Även om mycket kan ske snart så tar det många år innan det är helt klart, säger Tommy Ljunggren, ansvarig för nätarkitektur i Telia Sonera-koncernen.

Nätoperatörerna AT&T och Deutsche Telekom är två operatörer som satsar på att ligga i täten på sina hemmamarknader.

– Jag vet att en av de stora asiatiska operatörerna 2013 gjorde en anbudsinfordran och ville upphandla totalt virtualiserad nät­utrustning. Men ingen leverantör kunde uppfylla kraven, säger Bengt Nordström i konsultföre­taget Northstream i Stockholm som bland annat hjälper nätopera­törer med inköp av nätutrustning.

– Jag tror inte att det finns fungerande produkter i år eller nästa år heller som fullt ut uppfyller nät­operatörernas krav, säger han.

Bengt Nordström understryker att det finns ett gap mellan vad många stora nätoperatörer vill köpa och vad systemleverantörerna faktiskt klarar att leverera.

– Operatörerna måste gå hand i hand med leverantörerna och införa den nya tekniken steg för steg och det är ju en process som tar väldigt många år, säger Bengt Nordström som inte tror på ett snabbt teknikskifte.

Samtidigt finns viktiga kommersiella frågor som inte är avgjorda.

– Nätoperatörerna vill ha en öppen standard i sina datacenter. De vill kunna köpa applikationer från olika leverantörer och köra dem på samma plattform. De vill kunna blanda både maskinvara och programvara. Men enligt vad jag känner till erbjuder de stora systemleverantörerna i dag bara proprietära plattformar för till exempel virtualiserade stamnätsnoder och servicenoder, säger Bengt Nordström.

Nätoperatörernas långa kamp för ny lösning

  • I oktober 2012 ­publicerade 13 av världens största nätoperatörer en gemensam rapport om varför telekom­industrin ska införa NFV (Network Functions Virtualization) och SDN (Software Defined Networks) och därmed även en ny nätarkitektur. Vinsterna för operatörerna är mycket stora.
  • Tillsammans har dessa operatörer mer än halva världsmarknaden.
  • Budskapet i detta dokument är att dagens intelligenta telekomprodukter ska avvecklas och en helt ny teknik­generation ska införas.

Göte Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt