Tekniken som ska avskräcka tjuvskyttarna

2014-04-28 12:04  

Safafireservatet Ngulia i Kenya ska bli en teknisk mönsterpark och därigenom rädda vilda djur från tjuvskyttar. Här planeras noshörningar och deras dyrt eftertraktade horn skyddas med hjälp av modern säkerhetsteknik.

Förhoppningarna är stora på Nguliaprojektet, som innebär ett test av hur moderna övervakningstekniker kan användas för att bevara utrotningshotade djur i Afrika och på annat håll.

Djupt inne i nationalparken Tsavo i södra Kenya ligger ett reservat som är en kvadratmil stort. Här i reservatet, Ngulia, skyddas några av Kenyas sista kvarvarande svarta noshörningar av 65 beväpnade vakter och elstängsel.

Men det räcker inte. Åtgärderna hittills har inte lyckats inte hindra tjuvskyttar från att gå sju kilometer till fots igenom terrängen och ta sig över eller igenom staketet som ska skydda djuren.

Väl inne skjuter skyttarna ihjäl noshörningar som de lyckas hitta. Hornen avlägsnas och förs bort för att säljas på illegala marknader i Afrika för, enligt uppgift, bortåt 50 000 dollar kilot.

Enligt den amerikanska tankesmedjan The Stimson center, som leder projektet, är verksamheten lukrativ för kriminella gäng och kan även kopplas till finansiering av terrororganisationer såsom al-Shabab, som har anknytning till al-Quaida.

Nu i söndags reste svenskarna Johan Bergenäs, säkerhetspolitisk analytiker på the Stimson center och Fredrik Gustafsson, professor i sensorinformatik vid Linköpings universitet, för andra gången till Kenya för att planera för att rulla ut modern säkerhetsteknik i parken.

Projektet har ursprungligen sin grund i ett gränssäkerhetsprojekt som finansierats av svenska utrikesdepartementet och Sida.

Gustafsson fungerar som teknisk ledare för projektet men är också ordförande för det svenska forskningskonsortiet "Security Link". Konsortiet samlar svenska teknikuniversitet, Totalförsvarets forskningsinstitut, och mellan 30 och 40 svenska teknikbolag som jobbar med säkerhetsteknik. Bland dem finns Saab, Ericsson och kameraföretaget Axis och alla är inbjudna att delta i Nguliaprojektet.

Projektet har nämligen också en annan botten. På sikt ska svenska industriföretag och forskningsinstitutioner få en chans att testa hur radarutrustningar, avancerade sensorer och kanske till och med drönare i fungerar i fält ute i Nguliaparken.

Men det är långt dithän. Än så länge har projektet inte kommit särskilt långt med svenska ögon mätt, men under den treåriga projekttiden har man arbetat på att förankra det lokalt hos personalen, identifierat hoten och byggt ett konsortium av partners som Bergenäs uppger nu vill utföra projektet i rask takt.

- Det första steget är att förse vakterna med smarta mobiler som har GPS. Det hoppas vi kunna göra efter sommaren när vi har appar (dataprogram red. anm.) och plattformar klara, säger Fredrik Gustafsson. I dag pratar vakterna med varandra via kortvågsradio. Via möjlighet till geografisk positionering skulle deras befäl se var de befinner sig samtidigt som de själva lättare kan orientera sig.

Under besöket nu i veckan står bland annat inbokade möten med kenyanska it-bolag och operatörer på agendan.

- Det vi vill göra är att lägga utvecklingen av appar på de lokala företagen, säger Fredrik Gustafsson. En tanke är att vakterna via mobilerna ska kunna skicka in protokoll över var de sett noshörningarna i parken och hur dessa rör sig. Därför är det viktigt utformningen av apparna utformas lokalt så att vakterna verkligen kan använda dem, enligt Gustafsson.

Om två år hoppas han och Johan Bergenäs att man kommit så långt att även exempelvis sensorer och drönare testas i parken. Men i nuläget söker man fler sponsorer.

- På sikt hoppas vi att det ska bli en modellpark som kan användas på andra platser och mot andra hot, som till exempel flygplatser, hamnar och gränser där vapen, droger och människor smugglas, säger Johan Bergenäs.

På 1970-talet fanns det 20 000 svarta noshörningar i Kenya, i dag är antalet runt 650. Av dessa lever runt tio procent i Nguliareservatet. Fram till 015 hoppas man att antalet ska öka till 750 stycken.

Nguliaprojektet

Ett projekt som syftar till att testa hur säkerhetsteknik kan skydda utrotningshotade djur. Till vinsterna hör också att man stoppar inkomsterna från den gränsöverskridande handeln med kroppsdelar från djuren - pengar som ofta går till terrororganisationer eller stora kriminella gäng.

Det leds av The Stimson Center, en amerikansk politiskt oberoende tankesmedja i Washington, som bland annat arbetar med att stärka det civila samhället för att hindra terrorbrott.

Samarbetspartner är Linköpings universitet och Kenya Wildlife Service.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt