Tekniken som får fotbollsfesten att koka

2014-06-12 14:35  

Inte bara spelarna, utan även tekniken, ska vara i bästa trim till fotbolls-VM. Ny Teknik har kollat in aerodynamiska räfflor och tv-sändningar i 4K.

1. Debut för målkameror

För första gången i VM kommer målkameror att användas för att avgöra om bollen passerat mållinjen eller inte. Systemet från tyska Goalcontrol bygger på höghastighetskameror och avancerad bildbehandling.

Varje mål bevakas av sju kameror som tar 500 bilder per sekund. Bollens position avgörs med hjälp av bildigenkänning. Algoritmer räknar fram bollens position utifrån informationen från de olika kamerorna. Noggrannheten uppges vara några millimeter.

Inom en sekund får domaren en vibrerande signal till ett armbandsur om bollen helt och hållet passerat mållinjen.

 

2. Boll med mindre skruv

VM-bollen i Sydafrika för fyra år sedan fick mycket kritik för sin oberäkneliga bollbana.

Årets VM-boll, Brazuca, har utvecklats för att ge en mer stabil och förutsägbar bana.

Den har en räfflad yta och består av sex propellerformade paneler av polyuretan som limmats ihop. Räfflorna och sömmarna är djupare jämfört med den förra VM-bollen och utformade så att bollen plötsligt inte ändrar riktning i luften till exempel vid en frispark.

Räfflorna gör samtidigt att bollen rör sig snabbare genom luften. Hos en slät boll uppstår ett stort område av turbulens bakom bollen. En räfflad boll alstrar turbulens närmast bollens yta, som hjälper till att suga ner luft bakom bollen och därmed minska turbulensen där. Kraften som bromsar bollen blir mindre.

 

3. Skor i strumpformat

Fyra år av utveckling ska tillverkaren Nike ha lagt ner på en ny typ av fotbollssko som lanseras lagom till VM. Överdelen går upp över vristen som en strumpa, och meningen är att den knappt ska kännas på foten. Skon saknar traditionell snörning och tunga som kan glida åt sidorna. Genom en ny tillverkningsteknik övergår underdelen gradvis i den mer strumpliknande överdelen.

 

4. VM-tv i 3 840 pixlar

Om 3d var grejen vid förra VM, så är det 4K som gäller i Brasilien.

4K, eller ultra-HD, är en ny standardupplösning för tv med 3 840 pixlar på bredden, nästan fyra gånger mer än dagens HD-standard. För att fler ska få upp ögonen för 4K samarbetar Sony med fotbollsförbundet Fifa för att direktsända tre matcher i ultra-HD, däribland finalen. Även den officiella VM-filmen från Fifa kommer att filmas i ultra-HD.

På utsidan av arenan finns världens största led-panel på en idrottsarena. Den är 170 meter bred och 20 meter hög, och är uppbyggd av 34 000 lysdiods-punkter från Osramägda Traxon.

 

5. App ger fansen en röst

För den som vill veta allt om VM finns en djungel av appar att ladda ner till mobilen och surfplattan.

Göteborgsföretaget Fotball Addicts ger inte bara full koll på lag och resultat, utan ger även fansen en samlad röst.

I appen Forza Fotball går det att tycka till om lag, spelare och tränare. I Forza 90’ betygsätter fansen spelarna under matchens gång och röstar fram matchens lirare.

2014 Fifa World Cup Brazil

Fotbolls-VM pågår från den 12 juni till och med den 13 juli.

32 lag möts på tolv olika arenor i Brasilien. Sverige lyckades dock inte kvala.

Matcherna sänds på SVT och TV 4. I den första matchen möts Brasilien och Kroatien. ­Finalmatchen sänds den 13 juli med start klockan 21.00.

1930 var första gången som ­fotbolls-VM arrangerades, i ­Uruguay. Då deltog 13 lag. Turneringen har därefter hållits vart fjärde år, utom 1942 och 1946 då andra världs­kriget pågick.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt