Tekniken driver på framåt

2011-11-15 23:00  

Anställda som är vana vid den senaste tekniken. En omfattande bredbandsutbyggnad. Ständigt sjunkande kostnader för beräkningskapacitet och lagring.Tekniken driver på molnet.

På många sätt är molnet en naturlig fortsättning på en utveckling som pågått länge. För tio år sedan var ASP, Application Service Provider, ett buzzword. Senare kom Software as a Service, SaaS, som nu har blivit en del av vad molnet kan erbjuda.

En stor skillnad mellan då och nu är att tjänsteleverantörerna idag låter många kunder dela på samma hårdvara.

– Ibland genom att en server innehåller flera virtuella servrar, ibland delar kunderna till och med på installationen av operativsystemet, säger Mikael Haglund på IBM.

Han lyfter också fram automationens betydelse.

– Att samla många kunder på samma hårdvara är en del av besparingen, en annan att se till att det inte behövs lika många personer som administrerar systemen. För att det ska bli möjligt krävs att så mycket som möjligt automatiseras.

En industrialisering av it, alltså.

Väldigt viktig är också bredbandsutbyggnaden, ökad mobilitet och att prylar och tjänster för konsumenter blivit ledande på marknaden.

– För tio år sedan var de anställda tvungna att nöja sig med den hårdvara och de program de fick av it-avdelningen. I?dag har de tillgång till riktigt avancerad teknik hemma och vill ha lika väl fungerande lösningar på jobbet, säger Phillipe Botteri på riskkapitalfirman Accel Partners.

Med pekplattor och avancerade mobiler har vi numera med oss små datorer vart vi än går. Beräkningskapaciteten och lagringsutrymmet är begränsade, men molnet hanterar detta utmärkt eftersom de största delarna av jobbet görs på en server och inte hos användaren.

Därför flyttar vi upp i himlen

Det ställs ökade krav på mobilitet.

Tillgång till internet från fler prylar som mobiltelefoner och pekplattor.

Fast och mobilt bredband som ger snabb uppkoppling var som helst.

Lättanvända konsumenttjänster som höjer de anställdas krav på jobbet. De vill använda sina privata it-prylar också zx i arbetet.

Komplexa it-behov som går bortom it-avdelningens kompetens.

Teknik som automatiserar stora delar av driften.

Möjlighet att sänka kostnader.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt