Teknikbolagen: Vi fortsätter i molnet

2013-09-04 06:29  

När Barack Obama landar i Stockholm i dag är den amerikanska säkerhetstjänsten NSA:s övervakning ett hett ämne. Men stora svenska teknikbolag fortsätter lagra data i molnet – de känner sig trygga. Det visar Ny Tekniks undersökning.

I dag börjar USA:s president sitt unika Stockholmsbesök. Barack Obama och statsminister Fredrik Reinfeldt ska bland annat diskutera det nya transatlantiska frihandelsavtalet. USA ser Sverige som pådrivande, medan exempelvis Frankrike velat stoppa processen efter visselblåsaren Edward Snowdens avslöjanden.

Franska åklagare inledde nyligen en förundersökning kring signalspaningsmyndigheten NSA:s, National Agency Securitys, övervakningsprogram – Prism. De amerikanska internet- jättarna – Google, Microsoft och Apple och andra tjänsteleverantörer – tvingas lämna innehållet i utländska kunders internettrafik och molnbaserade data till NSA.

– Att uppgifter från de här tjänsteleverantörerna samlas in och lagras av underrättelsetjänsten på ett så systematiskt och rutinbetonat sätt väckte viss förvåning även hos oss it-säkerhetsexperter, säger Fredrik Ljunggren, på it-bolaget Kirei.

I USA förutspår tankesmedjorna miljardförluster för industrin som tillhandahåller molntjänsterna. Även i Sverige har diskussionen i företag och forskningsmiljöer tagit fart. Likaså funderar man över lämpligheten i att transportera stora mängder viktiga data fram och tillbaka över nationsgränsen.

Men en enkät som Ny Teknik har gjort bland 20-talet svenska industriföretag, universitet och forskningsorganisationer visar att de flesta känner sig säkra.

En majoritet uppger att NSA-skandalen inte påverkat deras användning av molntjänster hittills. De har heller ingen avsikt att minska den. Så svarar exempelvis ABB, Sandvik, Telia Sonera, Scania, Eon, Huawei i Sverige, SCA, bioteknikföretaget Atlas Antibodies och ett större it-bolag som önskar vara anonymt.

Flera av dem menar att riskerna varit kända. Avslöjandena innebar inte någon ”ny information som påverkar hur vi bedömer risker med att använda molntjänster i USA.”, skriver SCA.

Scania ”var redan restriktiva med USA-baserade servrar” och ABB svarar att ”nödvändiga säkerhetsåtgärder vidtas oavsett var servrarna står”.

Även KTH och Chalmers fortsätter att använda molntjänster som förut, men är avvaktande. Bägge använder i dag exempelvis den amerikanska molnleverantören Box.com

Mer försiktiga är Linköpings universitet, Statens Tekniska forskningsinstitut och LKAB (se artikel intill).

Svenska internetföretag ser nu en ökad efterfrågan på svenska molntjänster.

– Tidigare har hela den här frågan om integritet och avlyssning handlat främst om privatpersoner som håller på med fildelning med mera. Nu tar det skruv även på företagsmarknaden för första gången. Jag tror att det finns en renässans för att ha sina data i Sverige. Det tar en stund att vända, som ett stort hangarfartyg som börjar vända. Men insikten börjar vakna till liv på allvar, säger Jon Karlung, vd för Bahnhof.

Om man ändå anlitar en amerikansk molntjänst – hur långt räcker kryptering?

– Det enklaste är förstås att helt enkelt inte lagra känslig information i dessa molntjänster. Annars går det att vidta egna krypteringsåtgärder, men då ska man hålla i nycklarna själv och inte låta molnbolagen kryptera, säger Fredrik Ljunggren.

Känner du till något exempel på ett svenskt teknikbolag som avvecklat sin molntjänst i USA på grund av riskerna för avlyssning?

– Nej, men jag känner till flertalet som avstått att använda sådana tjänster för vissa ändamål av sekretesskäl. Lika vanligt är dock att spariver och bekvämlighet gör att man väljer att blunda för riskerna, och ändå använder dylika tjänster för lagring av skyddsvärda uppgifter.

Frågorna vi ställde till företagen

1. Använder ni molntjänster i dag? Ja/Nej

Om nej, planerar ni att göra det? Ja/Nej

2. Har Edward Snowdens avslöjande i somras om det amerikanska övervakningsprogrammet Prism påverkat er användning av molntjänster?

Oförändrad/Ökad/Minskad/Skrinlagt planerna

3. Har avslöjandet gjort er mer eller mindre benägna att använda molntjänster med servrar i USA?

Mer/Mindre/Ingen betydelse

Mats Lewan

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt