Teknik för äldre snabbväxande marknad

2014-03-28 10:24  
Ny Tekniks utsände Norbert Andersson deltog på SXSW Interactive i Austin, Texas.

AUSTIN, TEXAS. En pillerburk som skickar sms när du glömt ta din medicin. Krockkuddar i byxorna som skyddar höfterna om du faller. Det är några av de tekniska innovationer för äldre som presenterades på SXSW Interactive, en jättekonferens i Austin, Texas som fokuserar på it, framtida teknik och digitala medier.

Det kanske överraskar att teknik för äldre får så stor plats på en konferens som mest lockar yngre it-tekniker, forskare och riskkapitalister. Men USAs så kallade baby-boom-generation har rört sig upp i åldrarna och har blivit köpstark och högröstad.

I dag är nästan 100 miljoner amerikaner över 50 år.  Siffran växer med två miljoner varje år till 2030.

- Det är en tsunami av seniorer, förklarade Lindsey Mosby, strategichef på designföretaget Frog., under ett av konferensens flera äldreseminarier.

Men det är också en snabbväxande marknad för ny teknik., menar hon. För här kommer en generation som växte upp med månlandning, djupfryst mat, Woodstock och ekonomiskt välstånd. De är villiga att ta till sig ny teknik. Och de ser ofta – bokstavligt - ålderdomshemmet som ett öde värre än döden.

En majoritet av amerikaner över 50 är aktiva på Facebook. Likaså är de storkonsumenter av datorer, smarta telefoner och it-tjänster.

- Alla vill bo kvar i sina hem så länge som möjligt. Så frågan är hur vi ska anpassa hemmiljön så att det blir möjligt?

Visserligen är åldrande ”babyboomers” ännu inte särskilt vårdkrävande. Till denna stora puckel i befolkningskurvan räknas de som i dag är mellan 50 och 68 år. Men många av dem har föräldrar som är i behov av vård.

Interaktionsdesignern Eric Bazcuk, även han på designfirman Frog, pekar ut fem sociala faktorer som är viktiga för äldres hälsa:

  • Självkänsla och identitet.
  • Förmågan att behålla och utveckla vänskapsrelationer.
  • Att behålla sina invanda rutiner, exempelvis för måltider.
  • Att man kan fortsätta med aktiviteter som promenader, motion, resor, bilkörning och restaurangbesök.

Teknik som kan underlätta vardagen får därmed stor betydelse även för den fysiska hälsan. Ofta finns tekniken redan, även om den har kommit till för andra ändamål.

Armband eller skoinlägg som registrerar joggingrundor är samtidigt utmärkta för att hålla koll på personer med demens.

Lindsey Mosby lyfter fram ett antal löftesrika tekniker som kan få stor betydelse för äldres hälsa:

  1. Big Data. Det vill säga informationsberget som skapas av allt från frivilliga registreringar till sökningar på Google. Inte minst kan dessa data användas i samhällsplaneringen.
  2. Allt fler funktioner i smarta telefoner, både sådana som underlättar kommunikation och sådana som kan ge självdiagnoser.
  3. Inbäddad teknik, till exempel linser som automatiskt doserar medicin mot vissa ögonsjukdomar.
  4. Utvecklingen av artificiell intelligens och robotar.
  5. Hjälpmedel som kan analysera och förklara.

Som exempel på det senare tar Lindsey Mosby en nyutvecklad spektrometer för mat, kallad Tellspec, som talar om vilka ämnen som maträtten innehåller, om den har något som kan ge allergiska reaktioner och vilka näringsämnen samt hur många kalorier som ingår.

Mycket av den här tekniken är ännu i sin linda. Så också krockkuddarna som ska skydda mot höftfrakturer och som utvecklats av företaget Acitve Protective, Man utnyttjar här liknande algoritmer för att beräkna fallrörelser som det svenska företaget Hövding gör med sin krockkudde till cykelhjälm.

Den intelligenta pillerburken, som håller koll på att du tar rätt mängd medicin vid rätt tillfällen, är tänkt att testas i större skala till sommaren.  Den inte bara påminner via en ljud- och ljussignal – den skickar även sms eller mejl om patienten glömt ta medicinen. Dessutom är kommunikationen interaktiv. Patienten kan berätta varför han eller hon undviker medicinen, exempelvis på grund av biverkningar.

Dessa uppgifter sammanställs och ska ligga till grund för rapporter om biverkningar och fortsatt utveckling av läkemedlet.

Norbert Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt