TAT-grundare lämnar Rim

2012-08-13 08:44  
Hampus Jakobsson lämnar Rim. Foto: Lis Timm

För knappt två år sedan betalade mobiljätten Rim 830 miljoner kronor för det svenska it-bolaget TAT. Nu lämnar flera av de svenska grundarna det problemtyngda mobilbolaget. Här förklarar Hampus Jakobsson varför.

Hampus Jakobsson är en av de sex grundarna av Malmöbolaget The Astonishing Tribe, TAT, som utvecklat gränssnitt för mobiler. Första kund var Sony Ericsson, men bolaget fick senare en viktig roll i utvecklingen av Googles operativsystem Android.  2010 köptes TAT av mobiljätten Rim, mest känd för sina Blackberrys, för ca 830 miljoner kronor.

Bolaget har varit med Ny Tekniks 33-lista över heta, unga teknikföretag.

Varför lämnar du Rim?

- Jag har jobbat med TAT sedan slutet av 2001, och tänkt på mobilindustrin varje dag i 12 år. Först handlade det om att bygga upp ett bolag, sedan jobbade vi med att internationalisera TAT, och för snart två år sedan köptes vi av Rim, med 17 000 anställda, säger Hampus Jakobsson.

- Men det är startups jag brinner för, så nu drar jag igång ett nytt bolag tillsammans med Micke (Mikael Tellhed, en av de andra TAT-grundarna som nu lämnar Rim, reds anm.) och Henrik Béen (tidigare chef för Lundabolaget Qliktechs innovationslab i London, reds anm.).

När bestämde ni er?

- Jag och Micke har bollat hundratals idéer de senaste tre åren. Det vi ska göra nu är att ta fram en programvara för att hjälpa företag förstå vad de sysslar med.

- Och sedan träffade vi Henrik Béen före jul, av en annan anledning, och började snacka lite. Vi märkte att vi gillade varandra, och under sommaren har idéerna klarnat.

På Twitter beskrev du er nya produkt som en snyggare variant av Google Analytics för intern information. Berätta mer.

- Få företag är datadrivna på riktigt. De jobbar i stället på ren magkänsla. Men det finns ju så otroligt mycket data att använda sig av för att göra analyser. Samtidigt måste analyserna vara lätta att förstå. Och det vill vi hjälpa till med.

- Ofta fastnar företagsledningen i någon detalj. Vi vill hjälpa den att se skogen, inte bara träden och bladen.

Och hur ska ni göra det?

- Tanken är att jobba helt visuellt, att informationen ska presenteras med många bilder för att det ska bli lätt att de viktiga avvikelserna. Och där ska du kunna zooma in, och vrida och vända på informationen för att förstå mer.

Vilka ser du som era kunderna?

- Medelstora bolag. Även bolag som har 20 till 40 anställda, genererar ofta mycket data som ska analyseras. Men även avdelnignar på större bolag.

När har ni något att sälja?

- Vi jobbar redan med fyra, fem företag, och har  dokumenterat data och analyserat problemen noga för två av dem.  De två bolagen ska kunna använda sina egna data, ställa frågor och få visuella svar inom några veckor.

Men ni ska väl inte specialanpassa programmen för varje kund?

- Nej, vem som helst ska kunna gå in och köpa den här programvaran så småningom, utan att prata med oss.

När då?

- Förhoppningsvis nästa sommar

Ni är tre idag. Hur många är ni om ett år?

- 10 000. Ha ha. Nej, jag skojade bara, ville se om journalister skriver allt man säger. Kanske är vi drygt tio om ett år. Vi anställer nu.

Vilken kompetens behöver ni?

- Folk som är intresserade av datavisualisering. Det handlar om hantverkare, alltså designer och utvecklare, som är bra på att göra just det. Vi behöver ingen stab av chefer.

Har ni externa finansiärer, eller bara egna pengar?

- Vi startar med egna pengar.

Och hur länger räcker de?

- Det kan du räkna ut själv. RIM betalade över 800 miljoner för TAT. Pengarna räcker tills vi dör. Men en sak vi lärde oss med TAT är att man ska utveckla "lean", dvs inte med extravaganser utan kundnära och fokuserat. Sen så ger externt riskkapital ny kompetens, som kan vara värdefull. Så kanske är det läge för det nästa sommar. Jag vet inte.

Vilka erfarenheter tar du med sig från uppbyggnaden av TAT. Vad vill du göra annorlunda denna gång?

- Jag vill kunna göra nytta. Med TAT gjorde vi att till exempel Samsungs mobiler ser lite coolare ut.  Nu vill jag göra hjälpa företag, få dem att överleva och växa.

Och vilka erfarenheter tar du med sig från arbetet med RIM?

- Jag har jobbat tio år med att sälja till stora företag, så jag förstår hur de jobbar. Och med Rim fick jag se insidan. Bolag vill veta nyttan av produkter. Och nu vill jag kunna visa ”Så här mycket kommer ni öka intäkterna om ni använder vår nya produkt…”.

Tre av de sex TAT-grundarna lämnar Rim samtidigt. En tredje har andra planer än ni. Betyder det att ert inlåsningsavtal gick ut nu?

- Nej, Rim hade ingen inlåsning. De hade ett avtal där TAT-folket som stannade får bonus. Men i jämförelse med pengarna vi fick vid försäljningen av TAT är den bonusen oväsentlig.

- Micke och jag hade tänkt dra tidigare, men ville inte göra folk på TAT Rim i Malmö oroliga genom att gå redan i våras, när Rim befann sig i en kritisk fas vilket resulterade i att produktlanseringen som var planerad för oktober i år, har skjutits upp till första kvartalet 2013.

Rims försäljning har minskat kraftigt, och man ska nu stänga flera fabriker och minska antal anställda med 5 000 personer. Vad är din förklaring till problemen?

- Det är många mobiltillverkare som har problem. Men just nu är det Rim som är hackkyckling i media. Tidigare var det Nokia.

TAT Rim har 180 anställda i Malmö. Kommer de drabbas?

- Jag vet inte. Det de har tagit fram i Malmö ser fantastsikt ut. Och de anställer. Men jag vet inte vad som kommer ske i framtiden. Jag har lämnat.

Rims Blackberry 10, som lanseras första nästa år har ett gränssnitt som helt och hållet är en TAT-produkt. Varför denna försening?
Det är en fråga för RIM.

I år har det spekulerats i många uppköp av RIM. Det har bland annat talats om Samsung och IBM. Vad skulle den sydkoreanska mobiljätten ha för nytta av RIM?

- Det är en fråga för RIM, men krasst - att Samsung skulle köpa RIM, är helt orealistiskt. Jag vet inte mer än ni andra. Men det är ju bara och titta på hur många bolag som Samsung köpt de senaste tio åren. Nästan inga alls.

- Det har också snackats om att Facebook och många andra ska köpa RIM. Jag tycker det är löjligt med alla rykten, som sprids för att driva aktien. Det drabbar folk.

 

Mer om: Innovation TAT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt