Tandläkare fick eget Facebook

2009-12-08 23:00  
En ny doktorsavhandling visar att tandläkarna som gaddade ihop sig på internet gjorde vården bättre. Foto: Colourbox

Sociala nätverk kan göra medicinsk expertkunskap tillgänglig för fler läkare, och därmed leda till bättre vård för patienterna.Det är en av slutsatserna i en ny avhandling.

Landets experter på oral medicin brukade mejla sina komplicerade fallbeskrivningar till varandra. Och en gång i månaden arrangerades en telefonkonferens för att diskutera dem. Sedan tre år tillbaka träffas de i?stället på Swedish Oral Medicine Web, Somweb.

- En stor fördel är att allt samlas i en databas, som bara ökar i värde

i takt med att nya fall läggs in, säger forskaren Marie Gustafsson.

Hon avslutade nyligen sin doktorandtjänst inom datavetenskap vid Högskolan i Skövde, och är en av dem som byggt Somweb. I sin avhandling har hon bland annat undersökt hur webbplatsen påverkade vården som läkarna ger.

- De användare som jag intervjuade var överens om att vården blev bättre. För specialister är Somweb ett sätt att diskutera ovanliga fall med andra experter. Och för allmäntandläkare, som också kan få inloggningsuppgifter, är det ett sätt att få hjälp från specialisterna inom oral medicin , säger Marie Gustafsson.

* Varför inte använda Facebook eller någon annan tjänst på nätet i?stället för att bygga något eget?

- Ett skäl är givetvis patientsäkerheten. Ett annat är att informationen måste vara väldigt strukturerad för att vara användbar. För att se till att rätt information kommer in finns speciella formulär som läkarna fyller i.

* Vad ska man tänka på om man ska börja använda ett socialt nätverk så här?

- Att det bland användarna finns några som verkligen tror på nyttan med det. Det går inte att tro att det här är något som ledningen ska kunna tvinga på organisationen.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt