Tänd ett virtuellt ljus på allahelgona

2015-10-30 16:06  
Tänd ett virtuellt ljus för dem du saknar. Foto: William Sporre / Svenska kyrkan

Under allhelgona kopplar Svenska kyrkan ihop den digitala och fysiska världen med hjälp av ljusträd på flera platser i Sverige, där lamporna aktiveras när en besökare tänder ett virtuellt ljus via webben.

Många svenskar väljer att tända ljus vid sina anhörigas gravar under allhelgonahelgen. I år har Svenska kyrkan också placerat ut 15 så kallade ljusträd på kyrkogårdar och andra platser, bland annat vid Junibacken i Stockholm, Frösö kyrkogård i Östersund och Svenska kyrkans innergård i Berlin.

All styrs via Svenska kyrkans bönewebb. När en besökare tänder ett digitalt ljus där kan en också välja att slå på en lampa i något av ljusträden. Alla träd är försedda med stillbildskameror och 4G-uppkoppling, vilket gör att besökaren kan se när lampan går igång i realtid.

– Det här är andra året som Svenskan kyrkan har sina ljusträd. Tanken från början var ett koppla ihop den fysiska världen med den digital, och träden gör den länken väldigt tydlig. Nytt för i år är det också startas en ljudinspelning med människor som pratar om sorg när man tänder ett ljus, säger Adam Wittsell, kreativt ansvarig på byrån Story by Machine, som tagit fram konceptet.

Rent tekniskt fungerar ljusinstallationerna på så sätt att det sitter pyttesmå Raspberry P2- datorer uppsatta i träden. Lamporna består av två rgb-dioder som har stoppats ner i urborrade blockljus.

Datakommunikationen mellan kyrkans bönewebb och kretskortsdatorerna i träden sköts sedan via molnplattformen Hydna, som kan liknas vid en slags digital telefonväxel och håller koll på vilka ljus som ska vara tända eller släckta.

Intresset för projektet har varit stort bland kyrkans webbesökare, säger Adam Wittsell.

– Förra året var det totalt 48 000 personer som tände lampor. I år har varit lite av en huggsexa bland församlingarna om vilka som ska få ett träd.

Här kan du tända ett digitalt ljus för dem du saknar

 

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Här finns ljusträden

  • Ljusträden är 3,2 meter höga, har en vidd på 3 meter och finns på dessa platser: Berlin - Svenska kyrkans innergård, Borlänge – Kupolen, Göteborg – Drottningtorget, Helsingborg – Knutpunkten, Jönköping – Slottskyrkogården, Karlstad – Ruds kyrkogård, Kiruna – Folkets Hus, Linköping – Centrala griftegården, Malmö – Gustaf Adolfs Torg, Stockholm – Junibacken, Stockholm – Taverna Brillo, Umeå – Norrlands universitetssjukhus, Visby – Utanför Visby domkyrka, Västerås – Stora torget, Östersund – Frösö kyrkogård
  • Svenska kyrkans kampanj pågår fram till onsdag den 4 november.

Kalle Wiklund

Mer om: Ljus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt