TalkTalk tar in säkerhetsexperter i jakten på hackare

2015-10-26 13:27  
Dido Harding, vd för Talktalk Foto: Anthony Devlin / TT

Efter ett stort dataintrång har hackare försökt utpressa brittiska operatören TalkTalk på 80 000 pund. Nu ska säkerhetsexperter från BAE System spåra upp utpressarna.

På onsdagen i förra veckan genomfördes en omfattande cyberattack mot internet- och telekomoperatören TalkTalk. I attacken befaras hackare ha kommit över personliga och bankrelaterade uppgifter gällande ett stort antal kunder i Storbritannien.

Från början sades det att uppemot fyra miljoner konsumenter kan vara drabbade, men i slutet av veckan gick TalkTalk ut med antalet beröra kunder är ”väsentligt lägre”, och att den information som hackarna kommit över inte ska kunna användas för att ta ut pengar från några bankkonton.

Efter intrånget fick Talktalks vd Dido Harding ett mejl från en grupp som påstår sig ligga bakom attacken. I brevet begärde gruppen en summa på motsvarande drygt en miljon kronor för att återlämna den känsliga informationen. Det fanns också krav på att lösensumman skulle betalas ut i den virtuella kryptovalutan bitcoin.

Enligt Telegraph har TalkTalk tagit hjälp av BAE Systems i jakten på hackarna. Säkerhetsföretagets experter uppges nu finkamma TalkTalks dataloggar tillsammans med brittisk polis för att hitta spår efter inkräktarna. Målet är att identifiera tjuvarna och hitta platsen som de befinner sig på.

BAE Systems sägs också ha varit involverade i arbetet med att säkra upp operatörens internettjänster innan dessa kunde återkopplas till internet igen på fredagen.

Attacken har tidigare kopplats till en rysk jihadistgrupp efter ett anonymt tips, men dessa uppgifter avfärdas av polisen.

Paul Moore, säkerhetskonsult hos Urity Group, hävdar i en intervju med Daily Mail att han i september kontaktat TalkTalk om att det fanns säkerhetsluckor i deras system, vilket fick operatören att ändra hanteringen av kreditkortsköp

Men enligt Moore ska företaget ha bortsett från hans varningar om att man saknar kryptering av kunduppgifter.

I en kommentar till Sunday Times säger TalkTalks vd Dido Hardinger att företaget inte har någon juridisk skyldighet att kryptera känslig kunddata.

Läs mer: 15-åring gripen för brittisk hackerattack

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL