Ta med dig biblioteket

2010-03-02 23:00  

Att låna e-böcker på svenska bibliotek är en baggis, och nu går de även att läsa på läsplattor. Däremot har vi ännu inte lyckats låna direkt från någon läsplatta – fortfarande behövs datorn.

För den som funderar på en läsplatta och letar efter e-böcker på svenska finns en guldgruva på svenska bibliotek. Redan 2001 startade det svenska företaget Elib ett samarbete med Nacka stadsbibliotek och Stockholms stadsbibliotek.

Allt du behöver är ett lånekort och en läsplatta som kan hantera kopieringsskyddade filer. Att gå till biblioteket för att låna böcker har med ens blivit lika omodernt som att gå till banken för att betala räkningar.

- Vi har fler än 2 600 poster från Elib, varav en del är samma titel men i olika format, som e-bok eller strömmande e-ljudbok, berättar Harriet Aagaard, katalogansvarig på virtuella enheten vid Stockholms stadsbibliotek.

- De flesta är på svenska, men det finns även danska. Nästan 1 500 är skönlitteratur, resten är facklitteratur, och det finns även språkkurser. Antalet titlar har ökat ganska långsamt och det finns titlar som tas bort. Vi hoppas att antalet svenska titlar tar fart nu.

Många bibliotek intresserar sig för digitala medier och använder Elibs tjänster. Ett problem är dock bristen på uppkopplade läsplattor som fungerar med biblioteken.

- Det behövs en utveckling mot att läsplattor kan koppla upp sig trådlöst mot webben och hämta e-böcker direkt, utan omvägen om en dator för att de ska bli riktigt användbara och för att e-böcker ska bli lättare att använda.

- Det är besvärligt med drm, kopieringsskydd, och det framgår inte alltid av den tekniska beskrivningen. Det finns flera läsplattor som klarar pdf och epub, men då klarar de typiskt nog inte mobipocket.

Ändå lånas det redan friskt - under 2009 gjordes cirka 30 000 digitala lån. Av dessa var ungefär hälften lån av ljudböcker, trots att det finns färre än 600 tillgängliga titlar. Så böckerna finns, läsplattor blir vanligare och tekniken blir bättre och smidigare. Det digitala biblioteket kan mycket snart vara en vardaglig syn på bussar och på sängbord.

För- och nackdelar

BRA

* Du kan låna hemifrån.

* Virtuella biblioteket är alltid öppet.

* Ingen risk att glömma återlämning och få böter.


DÅLIGT

* Klurigt med olika e-bokformat.

* Kräver tekniskt kunnande.

* Litet utbud jämfört med fysiska böcker.

Så fungerar lån av digitala böcker

Att låna böcker på bibliotek är enkelt. Så här fungerar det.

Först måste du veta vilka format som stöds av apparaten du ska använda - dator, läsplatta, handdator, telefon. De tre vanligaste är epub, pdf och Mobipocket, men det finns fler.

Du surfar sedan med datorn till det bibliotek där lånekoret är utfärdat. Eftersom lånekort är bundna till respektive bibliotek, och biblioteken betalar för varje enskild utlåning, går det inte att besöka valfritt bibliotek.

När du valt boktitel och format, skriver du in lånekortsnummer och laddar sedan hem boken. Den kan därefter flyttas till exempelvis en läsplatta.

Ove Kaufeldt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt