Ta en simtur i virtuella verkligheten

2016-07-15 15:00  

Vart femte barn i Sverige kan inte simma. Alldeles för mycket, tyckte Simförbundet och startade simskola - i virtuell verklighet.

– Jag är under vattnet, wohoo! Och det är en som simmar mot mej, de simmar verkligen snabbt, ropar sexåriga Milo och följer filmen med hela kroppen.

På sig har han Svenska Simförbundet och Eons ”kartongglasögon” med 360-filmen rullande på en vanlig smart telefon. I filmen får han öva att dyka under vattnet med tre svenska landslagssimmare: Simon Sjödin, Jennie Johansson och Erik Persson. Syftet med filmen är att nå barn som kan behöva en extra pepp för att ta tag i simträningen – och de som av någon anledning känner sig oroliga för bad och simning.

– När det kommer till regelrätt exponeringsterapi med VR så finns det gott om forskning som visar att det här är ett effektivt sätt att bli av med rädslor, säger Philip Lindner, forskare och psykolog, i youtubefilmen om satsningen.

Milo, som Ny Teknik låtit testa vr-satsningen, gillar att bada och kan redan simma hyfsat bra. Men han tror att filmen kan hjälpa barn som är lite rädda för vatten.

– Det är bra, de nuddar ju inte ens vattnet men kan öva ändå.

Däremot är det lite jobbigt med linserna på glasögonen, det blir lite suddigt och svårt att se filmen ordentligt, tycker han. Just det kommer att ändras en del i nya upplagor av ”simglasögonen” som tas fram, meddelar kommunikionsbyrån bakom Simförbundet och Eon. Till saken hör att glasögonen är gratis och kan beställas via Eons hemsida för alla barn som vill öva på att simma även på torra land.

Kolla in filmen Simma med stjärnorna här nedanför.

Angelica Söderberg

Mer om: VR Eon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt