Sydkorea är redan i gång med turbo-4g

2013-08-22 06:30  
Sydkorea öppnade sitt 4g-nät först 2011, men har redan flest 4g-kunder per invånare i världen. Foto: Helen Ahlbom

Mobilstandarden 4g har blivit vardagsmat. Nu snackas det om nästa teknik, turbo-4g, som redan fördubblat datahastigheten i Sydkoreas mobiltokiga huvudstad Seoul.

Telia Sonera blev först i världen med den fjärde mobilgenerationen, 4g, och Ericsson levererade nätet till premiären i Stockholm. Båda har flitigt använt bedriften i sin marknadsföring.

Men det var för snart fyra år sedan, i december 2009. Nu finns över 200 4g-nät installerade världen över.

I somras var det dags för nästa teknikgenombrott. En uppgradering till turbo-4g som ger ännu högre datahastigheter och som branschen kall- ar lte-a. Förkortningen står för long term evoution – advanced.

Men denna gång deltog inget svenskt bolag i världspremiären. Först ut blev i stället mobiloperatören SK Telecom, med nätlösning och mobil från Samsung. Båda från Sydkorea.

På en dag fördubblade SK Telecom datahastigheten i sitt mobilnät i huvudstaden Seoul. Från en teoretisk maxhastighet på 75 megabit per sekund, Mbit/s, till 150 Mbit/s.

Uppgraderingen har inte krävt någon investering i mer spektrum. Med turbo-4g kan operatörerna utnyttja sina surt förvärvade frekvenser på ett effektivare sätt. Tekniken tillåter operatören att erbjuda högre hastighet genom att kombinera frekvenser, som köpts i samband med tidigare auktioner.

SK Telecom har slagit samman frekvensblock från 800 MHz-bandet och 1,8 GHz-bandet, vilket varit omöjligt tidigare.

Vid lanseringen i slutet av juni fanns bara en enda mobil, Samsung Galaxy S4, med stöd för den nya standarden och de frekvensband som SK Telecom utnyttjar. Men i slutet av året har SK Telecom lovat att det ska finnas sju modeller att välja mellan.

Det ryktas om att SK Telecom har fört diskussioner med Apple för att se till att nästa Iphone stöder den nya standarden.

Ett tiotal operatörer har redan sagt att man avser lansera turbo-4g. Och LG U+, en annan av operatörerna i Sydkorea, körde i gång sitt nät i juli, med Ericsson som leverantör.

I Sverige har Telenor och Tele2 testat den nya tekniken i liten skala tillsammans med den kinesiska leverantören ZTE. Men i dag vill ingen av operatörerna uttala sig om fortsättningen.

Att den nya tekniken är ett hett ämne stod klart i förra veckan när Ericsson och Telstra skickade ut en pressrelease med rubriken ”Världens första kommersiella lte-a-samtal på 1 800 MHz och 900 MHz”. Detta trots att tjänsten inte har öppnats för Telstras kunderna ännu. Man väntar på telefoner.

Mer om: Telenor Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt