SVT och UR först ut med digitalt markavtal

2004-02-27 10:06  
Katarina till 98,8 procent av Sverige

Sveriges Television och Utbildningsradion har gjort upp med statliga Teracom om ett tioårigt avtal för tevesändningar i både det analoga och det digitala marknätet. Avtalet ger SVT svart på vitt att digitala sändningar kostar mindre än analoga.

Christina Jutterström, vd SVT.
- Vi hoppas att detta avtal ska underlätta de politiska beslut som måste fattas för att vi ska kunna släcka ned det analoga nätet och bygga ut det digitala marknätet, säger SVT-chefen Christina Jutterström i ett pressmeddelande på fredagen.

Avtalet är dock inte formellt undertecknat. Det krävs ett styrelsebeslut hos Teracom och först på torsdag, den 4 mars, kan signaturerna fästas på avtalet.

SVT-chefen Christina Jutterström, som driver på införandet av digitalteve, vill ha ett avtal klart innan regeringen lägger sin
proposition om utvecklingen av digitalteve för riksdagen. Det sker den 17 mars.

Genom att ha de ekonomiska kalkylerna klara hoppas Christina Jutterström på att regering och riksdag ska ge SVT och UR resurser att öka täckningen till 98,8 procent av Sveriges befolkning.

Billigare att driva digitalt nät
Enligt riksdagens tidigare beslut ska det analoga marknätet släckas i februari 2008.

Fram till dess måste SVT och UR sända både analogt och digitalt och den extra kostnaden finansieras med ett lån från Riksgälden, det så kallade distributionskontot.

- Med det nya tioåriga avtalet får vi full koll på vad det digitala nätet kostar för programbolagen. Vi ser nu hur mycket distributionskostnaderna minskar när det analoga nätet har släckts, säger Christer Smedberg, utvecklingsansvarig på UR och en av dem som förhandlat med Teracom, till nyteknik.se.

Christer Smedberg vill inte avslöja de ekonomiska villkoren i avtalet.

- Nej, det kan jag inte, säger han till nyteknik.se

Äntligen "rätt" regionala nyheter
Det nya avtalet innebär att befolkningstäckningen ökar från 98 procent till 99,8 procent.

Det innebär också att täckningsområdena för SVT:s regionala nyhetssändningar kommer att korrigeras. I områden där hushållen i dag, med analog utsändning, anser att de får "fel" regionala nyhetssändningar kommer övergången till digital marksändning att ge "rätt" nyhetsprogram.

SVT och UR sänder i MUX1, som är ett av fem frekvensutrymmen i det digitala marknätet. MUX1 är public service-frekvensen som har högre krav på rikstäckning än övriga MUX:ar. SVT och UR sänder fem kanaler i MUX1 - SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen och UR - och från september också Kunskapskanalen.

Flera tevekanaler packas ihop i en multiplexerad signal, MUX. Tittarens set-top-box packar sedan upp signalen och visar vald tevekanal.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt