Svettålig mikrofon stör inte ljudet

2003-10-30 08:07  

De små kroppsnära, ofta väl dolda mikrofoner som skådespelare och popartister använder är känsliga för svett- och salivdroppar som bland annat kan ge överslag och ljudstörningar. Vid Fraunhofer-Institut für Angewandte Optik und Feinmechanik i Jena i Tyskland har en forskargrupp utvecklat en helt optisk liten mikrofon, som är betydligt tåligare.

Principen är mycket enkel: en ljusstråle från en ljusdiod, LED, får passera ett knippe linser som spaltar upp ljuset och låter det belysa baksidan på ett ljusreflekterande mikrofonmembran.

Membranets andra sida träffas av ljudvågorna. Det kommer då i vibration och förändrar ljusets reflexionsbild. Denna förs tillbaks genom linserna och till änden på en fiberoptisk kabel och vidare till en omvandlare. I denna konverteras i sin tur ljussignalerna till elektriska signaler, som via förstärkare når högtalare.

Mikrofonen saknar helt metalliska delar. Detta i kombination med en längre fiberoptisk kabel fram till omvandlaren gör att den kan användas inuti en magnetkamera. Det betyder att patienter kan ha en lugnande talkontakt med personalen utanför kameran.

Göran Lundström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt