Sverigedemokraterna drabbade av jättebedrägeri

2017-09-18 11:19  
Foto: TT

Snart väntar en mastodonträttegång för den liga som åtalas för inblandning i grova dataintrång och bedrägerier på över 40 miljoner kronor – förundersökningen omfattar över 20 000 sidor.

(Artikeln har uppdaterats)

Sverigedemokraterna bekräftar att partiet är en av de drabbade.

Förundersökningen innehåller över 20 000 sidor och åtalet är på ett par hundra sidor – det handlar alltså om en otroligt omfattande utredning som presenteras i eftermiddag. Tre åklagare, en biträdande regionpolischef och en MSB-chef för operativ cybersäkerhet är alla på plats när det i eftermiddag hålls pressträff i Malmö om det omfattande ärendet.

Enligt TV4 Nyheterna ska ligan ha kommit över cirka 250 miljoner kronor, men enligt tv-stationen har åklagarna valt att begränsa åtalet. Över 100 000 mejl med skadlig kod ska ha sänts ut av ligan.

Henrik Vinge, Sverigedemokraternas pressansvarige, säger att tre eller fyra personer tjänstemän inom partiet fått ett mejl med koppling till intrångshärvan. Det var utformat som om det kom från en svensk kommun och påstods innehålla uppgifter om en incident kopplad till Sverigedemokraterna, berättar han för TV4.

Till mejlet fanns bifogat en bilaga, som påstods innehålla en incidentrapport. Själv klickade han aldrig på bilagan. Han vill inte kommentera om någon annan inom Sverigedemokraterna gjorde det eller vilken skada partiet utsatts för.

Åtta personer misstänks för bland annat grova bedrägerier, grova dataintrång, grovt häleri, grovt penningtvättbrott och grov urkundsförfalskning – för brott som begåtts i nästan ett år, från slutet av 2015 till och med ett tillslag den 3 oktober i fjol. Totalt handlar det om bedrägerier för mer än 40 miljoner kronor, enligt åklagarmyndigheten.

Huvudmannen åtalas på samtliga åtalspunkter: 60 stycken.

Bedrägeriligan misstänks ha begått tusentals dataintrång mot företag, myndigheter och kommuner, enligt SVT Nyheter.

Även Lunds universitet finns bland anmälningarna.

TT: Hur är ni drabbade?

– Det vet vi inte förrän förundersökningsprotokollet släpps fritt. Vi är lika undrande vi, säger Per Gustafson, säkerhetschef vid Lunds universitet.

Han berättar att universitetet ibland kontaktar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) när någon "knackar på dörren":

– Om vi anser att det är av en sådan dignitet.

TT: Om ni är något slags brottsoffer här så borde ni ju vara informerade?

– Men det tvivlar jag på. Vi finns säkert med någonstans men, som sagt, exakt vad det innebär har jag ingen aning om, säger Per Gustafson.

Hittills har polis och åklagare varit förtegna om det stora åtalet, men i eftermiddag ska man alltså berätta mer om utredningen. MSB ska förklara hur organisationer kan förebygga den här typen av allvarlig brottslighet.

Rättegången börjar den 26 september och väntas inte vara avslutad förrän i mitten av december, efter totalt 33 förhandlingsdagar.

Mer om: IT Bedrägeri

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt