Sverige toppar nytt webbindex

2012-09-05 10:36  
Sir Tim Berners-Lee uppfann World Wide Web. När han forskade vid CERN föddes idén om att skapa ett hypertextdokument som bidrog till att möjliggöra delande av information. Det som var tänkt som ett informationsdelningssystem för forskare blev sedan det som vi dag känner som webben. Berners-Lee skapade vidare den första webbläsaren, det första webbredigeringsverktyget och den första webbsajten, någonsin. (http://info.cern.ch/) Foto: Scanpix

Sverige är det land i världen som är bäst på att utnyttja internet för att främja landets utveckling. Det enligt ett nytt webbindex från organisationen World Wide Web Foundation, grundat av webbens skapare Tim Berners Lee.

Till tidningen Time säger Tim Berners-Lee att han skapat det nya indexet för att det behövs för att mäta hur internet används för att hjälpa mänskligheten.

Sverige toppar listan och är därmed det land där internet utnyttjas bäst för att främja utvecklingen i landet. På andra plats kommer USA och på tredje plats Storbritannien.

Sist av de 61 länder som finns med på listan hamnar Jemen. Tim Berners-Lee påpekar dock i tidningen Wired att många länder inte finns med på listan på grund av brist på data.

Rankingen bygger på data för de senaste fem åren från en rad källor. Bland de olika faktorer som mäts är hur stor del av befolkningen som har tillgång till internet, hur utbyggd infrastrukturen är och hur internet används och påverkar politik, ekonomi och sociala sammanhang.

Enligt indexet är till exempel Island det land där högst andel av befolkningen finns online med 95 procent.

Att internet är öppet höjer poängen för ett land medan utbredd censur på nätet sänker poängen.

Alla data ska finnas tillgänglig på hemsidan www.thewebindex.org.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS

Debatt

COMSOL