Sverige skriver inte på ITU-dokumentet

2012-12-14 08:04  

I går kollapsade försöket införa en ny global reglering av internet. Varken USA eller Sverige skriver på dokumentet, som de anser ger ITU för stor makt över internet.

I dag avslutar ITU, den internationella teleunionen, ett två veckor långt möte i Dubai, där delegater från över 190 länder samlats för att besluta om ett nytt regelverk för telekommunikation. Senast det skedde var för över 20 år sedan.  Då var det ingen som tänkte på att reglera internet. Men denna gång är nätet och neutraliteten viktiga frågor på dagordningen.

Mötet har varit stormigt, och delegaterna har försökt skapa en kompromiss som alla kunde skriva under.  Men så blir det inte. Försöket att skapa ett dokument för en global reglering av internet har kollapsat.

I går kväll stod det klart att USA, och flera andra västläder, däribland Sverige, inte kommer att underteckna dokumentet.

- Det är med tungt hjärta och en känsla av missade möjliget, som USA bestämt sig för att inte skriva under dokumentet I nuvarande form, sa Terry Kramer, den amerikanska ambassadören, inför ITU-delegaterna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Han hänvisar bland annat till en skrivning om spam, som riskerade att öppna möjligheten för statliga myndigheter at avlyssna och blockera politiska och religiösa meddelande. 

Förutom USA och Sverige, är det också redan klart att Storbritannien, Kanada, Nya Zealand, Danmark, Holland, Tjeckien och Polen inte tänker skriva under.  

­ Ett stort antal andra länder väntas dock underteckna avtalet, vilket innebär att internet kan komma att fungera väldigt olika i olika regioner.

- Kanske kommer vi ha ett fragmenterat internet. Det skulle vara negativt för alla, och jag hoppas att våra amerikanska och europeiska kolleger kommer med en konstruktiv lösning, sa Andrey Mukhanov, en av de ryska delegaterna till Reuters.

Mer om: ITU Internet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt