Sverige ska införa digitalradio

2012-09-11 15:20  

Marksänd digitalradio är bäst, billigast och når flest. I varje fall ett bra tag till, anser public servicekommittén och vill ge Sveriges radio extra pengar för övergång till digitala sändningar.

Public servicekommittén har utrett villkoren för Sveriges Radio, SVT och Utbildningsradion på uppdrag av regeringen. I utredningen sägs att radiosändningar över marknätet för lång tid framöver kommer att vara en central distributionsform för radio. Samtidigt kan frekvensutrymmet utnyttjas mer effektivt med en övergång till digitalradio. De marksända radiokanalerna når ett obegränsat antal lyssnare, utan att kvaliteten försämras.

Ett alternativ är att sända via mobilt bredband. Men där delar alla användare och tjänster på kapaciteten och det är därför svårare att garantera kvaliteten på sändningarna

Kommittén har framförallt titta på sändningar efter standarden t-dab och t-dab+, eftersom de är de mest använda i Europa. Kommittén anser att en digitalisering skulle ge stora fördelar för programbolagen för nationella sändningar, nya tjänster och plats för fler kanaler.

Samtidigt kan många äldre radiomottagare inte ta emot program som sänds digitalt. Att köpa en ny köksradio som klarar dab, dab+ med flera standarder kostar bara några hundralappar. Värre är det med de apparater som idag sitter förmonterade i de flesta bilar som säljs, där ett utbyte är både svårt och kostsamt.

Sammantaget tycker kommittén att fördelarna med en digitalisering av marknätet väger över och motiverar en övergång från FM till digitalradio.

T-dab+ är också den standard som är aktuell när Myndigheten för radio och tv delar ut tillstånd för kommersiella sändningar. Ansökningsperioden pågår fram till den 30 september.

Från närradiohåll har många velat ha kvar FM-sändningarna, för att slippa ett dyrt teknikbyte. T-dab+ passar bäst för programbolag som sänder över större områden. I andra länder som gått över till sådana sändningar har närradion därför fått fortsätta att sända i FM tills vidare. Utredarna skriver att det måste finnas en tillfredsställande lösning för närradion innan beslut fattas om att släcka ned Sveriges Radios och de kommersiella programföretagens sändningar. Därför bör Myndigheten för radio och tv få i uppdrag att tillsammans med PTS ta fram en lösning för närradion senast den 1 juni 2016.

Erik Mellgren

Mer om: Digitalradio

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt