Sverige på hugget om EU-domänerna

2006-02-14 23:00  
Blågult i EU

Ett dygn efter att registreringskontoren för den nya .eu-domänen öppnade har den europeiska registreringsmyndigheten Eurid fått in 264.000 ansökningar. Av dem är 12.000 eller 4,5 procent från Sverige.

Sverige är delägare i Eurid.
Svenskarna var bland de snabbaste när Eurid öppnade dörrarna strax före lunch på tisdagen.

Efter en timme var antalet anmälningar uppe i 71.235, varav 6,4 procent kom från Sverige, rapporterar Eurids informationschef Patrik Lindén, tidigare informationsansvarig på svenska II-stiftelsen och Nic-se.

Patrik Lindén var tidigt ute med uppmaningar till svenska företag och organisationer att förhandsanmäla sig i Eurid-systemet. Och det verkar ha gett resultat. Om Sverige har knappt 3 procent av Europas befolkning men 4,5 procent av .eu-ansökningarna hittills.

Tyskarna mest .eu-hungriga
Antalsmässigt är dock Tyskland helt överlägset med nästan 80.000 ansökningar vid 13-tiden på onsdagen. Det motsvarar 30 procent av alla inkomna ansökningar och är vida mer än vad som motsvarar Tysklands storlek i EU.

Proportionellt mot befolkningen är dock Holland nummer ett med 43.0000 ansökningar efter drygt ett dygn eller 16,2 procent av samtliga ansökningar.

Från Storbritannien och Frankrike kom proportionellt inte alls lika mycket - 9,2 procent för Storbritannien och 10,7 procent för Frankrike.

Sex.eu populärast
De tre första domänregistreringarna var "wedienst.eu", "dax.eu" och "videoclips.eu". Dessa tre registreringar kom in sekunden efter att registreringsdatorn startats.

Största slagsmålet de första timmarna gällde "sex.eu", "schumacher.eu", "realestate.eu" och "business.eu", rapporterar Patrik Lindén.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt