Sverige övervakar norsk mobiltrafik

2013-12-02 07:27  

Vice ordförande i Stortingets kontroll- och konstitutionsutskott Michael Tetzschner (H), säger att svenska myndigheter övervakar norsk mobiltrafik.

– Jag är djupt oroad över utvecklingen, säger han till Dagens Næringsliv.

Tetzschner ska på måndagen delta i vid ett möte i EU-parlamentet, som inlett en granskning av elektronisk massövervakning av europeiska medborgare i kölvattnet av Edward Snowdens avslöjanden.

Norsk infrastruktur är upplagd på ett sådant sätt att det skulle kunna påverka rättssäkerheten om andra länder får insyn i norrmännens kommunikation, säger Tetzschner.

Sverige antog 2008 en lag som ger Försvarets radioanstalt (FRA) tillgång till norrmännens kommunikation då merparten av norsk tele- och datatrafik mellan Norge och utlandet passerar Sverige.

Tetzschner säger att Norge inlett en dialog med Sverige och att han inom kort reser till Stockholm för att diskutera frågan.

– Vi vill försäkra oss om att trafiken mellan norska medborgare inte faller under svensk övervakning. Även om vi har gemensam infrastruktur kan Sverige inte ta sig friheter i strid med norsk lag, säger han.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt