Sverige köper 18 nya helikoptrar

2001-09-19 10:05  
Försvaret får köpa 18 medeltunga helikoptrar av typen NH90 från det sameuropeiska konsortiet NH Industries, enligt beslut av regeringen igår.
 
13 av dessa är avsedda för militära transport- och markoperationer medan fem av dem ska vara anpassade för sjöoperationer och räddningsverksamhet till sjöss. NH90 har den modernaste teknik som finns att få för helikoptrar idag. Sveriges18 helikoptrar beräknas totalt kosta cirka sex miljarder kronor.
 
Affären innebär bland annat uppdrag till Saab Aerospace för uppåt två miljarder kronor. Saab ska utveckla och anskaffa den taktiska delen av helikopterns flygelektronik. Företaget får också vara med och producera framkroppar, både till helikoptrar som sålts till de nordiska länderna och till andra europeiska.
 
Sverige har med köpet valt samma typ av helikopter som i förra veckan beställdes av Finland (20) och Norge (14), och därmed fullföljt sitt åtagande i det gemensamma nordiska projektet för helikopterköp. Däremot hoppade Danmark av i sista stund och valde en britisk-italiensk helikopter.

Sven-Olof Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt