Sverige kan snuvas på Microsoft nya Surface Book

2015-10-07 10:32  
Microsofts nya laptop. Foto: Microsoft

Microsoft fortsätter att satsa på egen hårdvara. Igår presenterade mjukvarujätten tre nya telefoner, version fyra av surfplattan Surface Pro och på toppen av det företagets första bärbara dator.

Företagets hårdvaruchef Panos Panay är – för att använda hans egna ord – "pumpad" under presentationen och det har han all anledning att vara. Det är tydligt att det är hans baby, Microsofts Surface-serie, som står i centrum med den nydanande 2 i 1-datorn Surface Book.

Mobiltelefonerna Lumia 950 och Lumia 950 XL som är de första riktiga premiummodellerna sedan Microsoft tog över Nokia presenteras mer som ett förband innan det verkliga huvudnumret och den billigare varianten Lumia 550 nämndes mest bara i förbifarten.

Med Surface Book är det tydligt att Microsoft vill göra det som företagets partner i pc-branschen haft svårt att få till, nämligen en värdig utmanare till Apples Mac Book Pro som kör Windows och som inte känns som en sämre kopia. Surface Book är en hybrid mellan bärbar dator och surfplatta men till skillnad från Surface Pro ser den ut som en riktig laptop när den är dockad i tangentbordet.

På de dyrare modellerna innehåller tangentbordet dessutom en egen grafikprocessor från Nvidia som kopplas in när datorn används som en laptop. Tillsammans med nya processorer från Intel så har Microsoft fått till vad som på papperet verkar vara en riktigt kraftfull maskin och på presentationen visar Panos Panay hur den klarar allt från avancerad cad till tung videoredigering.

Men smakar det så kostar det, närmare bestämt 2 699 dollar för den mest kraftfulla modellen. Det skulle betyda ett pris på runt 27 000 kronor i Sverige, men enligt Microsoft i Sverige är det osäkert när, eller ens om, maskinen någonsin kommer att säljas här. Osäkerheten kan tyckas konstig eftersom Sverige lär vara en av de marknader där hybriddatorer säljer bäst.

Nya Surface Pro 4 och Lumia 950 och 950 XL kommer dock hit och börjar säljas under hösten.

 

Prova vår heldigitala nyhetstjänst Digital Teknik!

 

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL