Sverige går miste om Nokias monsterkamera

2012-02-27 11:15  

- Nej, vi kommer inte att ta in Nokia 808 Pure View till Sverige. Sverige Lumia-land för Nokia, säger Nokias informationschef Oscar Södergren till Ny Teknik från Barcelona.

UPPDATERAD I det enorma nyhetsbruset på mobilmässan i Barcelona sticker Nokia ut med en egen tekniknyhet – en kameramobil med ofattbara 41 miljoner bildpunkter i sensorn som bland annat ger bättre bilder i dåligt ljus. Men

Nokia har döpt den nya tekniken till Pure View och telefonen till Nokia 808 Pure View. Den kommer att börja säljas under andra kvartalet och ska kosta strax under 4 500 kronor.

Men den kommer inte att säljas i Sverige.

- Nej, vi har inte planerat att sälja 808 Pure View i Sverige. Svenskarna har anammat Windowsmobilerna Lumia och vi bedömer det inte som meningsfullt att ta in Nokia 808, som har ett annat operativsystem, säger Oscar Södergren.

Han säger att Pure View-tekniken kommer att lanseras också i andra Nokiaprodukter och att Pure View den vägen hittar till Sverige så småningom.

Enligt Nokias egen beskrivning handlar Pure View-tekniken om att komprimera bildsensorns 41 miljoner bildpunkter till mer normala 5 eller 8 miljoner pixlar. Den algoritmen är Nokias egen.

- Man ska inte stirra sig blind på det stora antalet pixlar i sensorn. Det är snarare tekniken att använda alla pixlarna på ett sätt som ger hisnande upplevelser som är det märkvärdiga, säger chefen för Nokias smartphones Jo Harlow i ett pressmeddelande.

- Vem som helst kan nu ta proffsliknande bilder under vilka förhållanden som helst, säger Nokia i sin presentation av 808 Pure View.

Mobilen kan också spela in video i hd-kvalitet 1080p - till och med med fyra gånger zoom tack vare det stora antalet bildpunkter i sensorn.

Nokia säger också att 808 Pure View spelar in ljud med cd-kvalitet tack vare tekniken Nokia Rich Recording. Mobiler har också Dolbys senaste teknik för hörlurar som gör att man får perfekt surroundljud i alla typer av hörlurar.

Nokia har valt att presentera sin nya Pure View-teknik i en mobil med det egna operativsystemet Nokia Belle, ett operativsystem i Symbianfamiljen.

Det troliga är att Pure View-tekniken så småningom också kommer i Nokias Windowsmobiler i Lumia-serien.

Se tekniska detaljer här

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt