Sverige först med <br/>en äkta Kinasajt

2010-06-02 12:49  

Sverige var det första västerländska landet som erkände Maos Kina för 60 år sedan. Nu är Sverige också först med en officiell hemsida på kinesiska.

Sajten www.sweden.cn lanserade med en fest med över 200 besökare i Peking den 15 maj i samband med Sweden China Innovation Week – den största svenska satsningen på Kina vid sidan av världsutställningen i Shanghai.

Det är Svenska Institutet som ligger bakom hemsidan, som gör Sverige till det första land i världen som har en officiell hemsida anpassad till en kinesisk publik på en kinesiska webbserver.

-Det är inte någon direktöversättning av den svenska och engelska Sverigesajten utan en helt ny hemsida skapad direkt för kinesisk publik efter omfattande studier av kinesiska ”netizens” vanor och önskemål, skriver Veronika Skärlund på ambassaden i Peking i ambassadens nyhetsbrev om Kinafrämjandet.

På den svenska Kinasajten kan man läsa om saker som att bo, studera, jobba, turista och göra affärer i Sverige.

En kinesisk student vid KTH bloggar om sitt liv i Stockholm och kinesiska turister berättar om sina erfarenheter från att resa i vårt land.

Sidan uppdateras regelbundet med Sverigenyheter från den engelskspråkiga nättidningen The Local översatta till kinesiska.

Besökarna kan även lyssna på svensk musik och har möjlighet att dela med sig av sina favoritsidor genom kinesiska webbtjänster.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt