Sverige först i Europa med 4g-mobil

2011-11-25 13:38  

Tele2 och Telia lovar varsin ny 4g-pryl före jul. Den första 4g-mobilen i Europa och den första "fullvärdiga" 4g-surfplattan i världen.

Telia Sonera blev först i världen med sina kommersiella 4g-nät. Det var i december 2009 som Telia Sonera öppnade ett 4g-nät i Stockholm och ett i Oslo på samma dag. Därmed kunde både Ericsson och Huawei , som levererat näten, titulera sig ”först i världen”.

Sedan dess har även Telenor och Tele2 lanserat sina 4g-tjänster.

Någon större framgång har dock inte 4g-näten blivit ännu. Vid halvårsskiftet i år fanns bara 8 600 kunder, enligt en sammanställning från PTS.

Nu hoppas operatörerna få fart på intresset.

Tele2 uppger sig bli första operatör i Europa med att erbjuda 4G-mobilen Galaxy S II LTE, tillverkad av Samsung. Från och med den 15 december kan den förbokas.

Några veckor senare lanserar Tele2 även 4G-surfplattan Galaxy Tab 8.9 LTE från Samsung

Telia Sonera lanserar samma surfplatta, men hävdar i en press release i dag att den kommer finnas först i Telias butiker, och att bolaget blir ”först ut med världens första fullvärdiga 4G-surfplatta”.

- Medan 2011 är surfplattans år, så tror vi att 2012 kommer bli 4G-mobilens år. Redan i början av nästa år drar vi även igång försäljningen av 4G-mobiler, säger Patrik Granström, försäljningschef på Telia, enligt press releasen.

Mer om: Telenor Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt