Sverige behöver fler Tobii

2015-04-24 12:22  
Marie Alpman.

KRÖNIKA. Några killar på KTH får en lysande idé. De startar ett företag tillsammans i en källare. Det går bra. Det växer och växer och växer. Efter så där 10-15 år har bolaget 600 anställda och noteras på Stockholmsbörsen.

Visst låter det som en dröm. I dag hände det i verkligheten när Tobii Technology noterades på Nasdaq Stockholm.

När jag första gången träffade grundarna 2002 satt sju personer inträngda i en skrubb på KTH. De visade hur det gick att styra ett dataspel med ögonen tack varE tekniken som de utvecklat. Siktet var inställt på arkadspel.

Istället kom framgångarna när den då rätt dyra tekniken användes som handikapphjälpmedel och för att analysera webbsidor. Sedan har det vuxit och vuxit. Förra året uppgick omsättningen till 620 miljoner kronor.

"Detta är bara början", sa vd:n Henrik Eskilsson när de tre grundarna ringde i börsklockan nu på fredagsmorgonen.

För Tobiis vision har hela tiden varit att varje dator ska ha inbyggd ögonstyrning. Att peka, scrolla och klicka med ögonen är helt enkelt mycket mer naturligt än att använda en mus eller andra hjälpmedel.

När handeln drog igång steg börskursen direkt och Tobii värderades till mer än två miljarder kronor. Den spännande resan fortsätter.

Man kan önska att det fanns fler svenska företag som Tobii. Men av alla de nya svenska teknikbolag som startats efter år 2000 är företaget snarare ett undantag.

Jag kan inte komma på ett enda som:

  1. fortfarande har huvudkontor i Sverige,
  2. noterats på Stockholmsbörsens huvudlista och
  3. är värt mer än en miljard kronor. (Kommer du på något - hör av dig!)

Lägg till att de tre civilingenjörerna som grundade bolaget fortfarande leder det.

Det vanliga är att unga teknikbolag köps upp innan de knappt fått upp ångan. De senaste tio åren har minst 60 nya och lovande svenska teknikbolag köpts upp av utländska företag, visar siffror som vi på Ny Teknik tagit fram.

Och det är inte konstigt. Det händer i Palo Alto, i Tel Aviv och i Berlin. Riskkapitalisterna som pumpat in pengar vill göra en "exit", det vill säga sälja bolagets aktier. Och gör man inte det på börsen så får man sälja till företag.

I Israel jublar man när det sker. Det betyder ju att en stor internationell jätte etablerar sig i landet och att det uppköpta företaget kan bli bas för ett nytt fou-kontor. I Israel finns mer än hundratals sådana fou-enheter och landet satsar stenhårt på att de ska bli fler. (Men landet har också fler teknikbolag på Nasdaq än något land i Europa.)

Men med det utländska ägandet försvinner också huvudkontor, vinster och patenträttigheter. I går kom till exempel beskedet att kanadensiska Blackberry stänger ner kontoren med 150 anställda i Sverige. En verksamhet som de köpte av det svenska bolaget The Astonishing Tribe 2010.

Sverige skulle må bra av ett klimat där företag som Tobii snarare är regel än undantag. Senast den här veckan hörde jag forskningsminister Helene Hellmark Knutsson efterlysa nya svenska, världsledande företag och: "Växit i stället för exit".

Jag rekommenderar henne en tur till Tobii i Danderyd.

Marie Alpman

Mer om: Tobii

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt