Svenskt system gör succé i Kina

2008-12-16 23:00  

I varannan basstation i världen sitter ett operativsystem från svenska Enea. Nu säljer företaget även sina 4g-produkter till kinesiska mobiltillverkare. Och vd Åsa Landén Ericsson ser fler ljuspunkter.

Enea har haft några tuffa år på börsen. Aktien har rasat med hela 85 procent sedan toppnoteringen i januari 2006.

Men Åsa Landén Ericsson, som tog över som vd för Enea i somras, pekar ut flera positiva faktorer som talar för Enea: Den nya 4g-standarden lte, Ericssons satsning på mobilmoduler för bärbara datorer och tillväxten i Kina.

- Lte ger oss utvecklingsuppdrag och nya möjligheter att sälja vårt operativsystem. Vi har bland annat sålt det till den kinesiska tillverkaren Potevio, som ska använda det i sina nya basstationer.

- Och vi har andra lte-projekt på gång i Kina och i övriga världen, säger hon, utan att vilja precisera.

Att Ericsson är en av 4g-kunderna är ingen högoddsare. Eneas operativsystem finns redan i nästan alla Ericssons basstationer.

Googles nya operativsystem Android har skakat om ordentligt i mobilbranschen i år.

Men nykomlingen är inget hot mot Enea, enligt Åsa Landén Ericsson. Inte ens det faktum att Eneas viktigaste kunder, Sony Ericsson och Ericssons plattformsbolag EMP, har inlett ett samarbete med Google.

- Styrkan hos operativsystemen från Android och Symbian är applikationerna. Medan våra lösningar används för signalbehandling och för basfunktioner på processorsidan. Vi konkurrerar inte.

Ericssons plattformsbolag EMP har nyligen gått ihop med halvledarjätten ST-NXP. Därmed får Enea ökad konkurrens från andra leverantörer, men också ökade möjligheter.

- Det är krävande kunder vi har att göra med. Men vi är försiktigt positiva till sammanslagningen.

Ericssons satsning på mobilmoduler, som kommer att byggas in i allt från bärbara datorer till kameror och musikspelare, är en annan ny möjlighet för Eneas operativsystem.

- Det är en jättespännande utveckling för oss. Det är nytt och dessutom väntas det driva på försäljningen av mobilsystem, som är vår viktigaste marknad, säger hon.

Long Term Evolution - ökar farten rejält

Standard för fjärde generationens mobilnät, 4g. Ska ge teoretiska toppfarter på över 300 Mb/s i mottagning och 80 Mb/s i sändning av data. Väntad toppfart i praktiken är minst 100 Mb/s.

Mer om: Enea 4G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt