Svenskt smart kort med skärm klart för test

2002-11-12 09:42  

Nu finns en prototyp av ett smart kort med inbyggd LCD-skärm. Det svenska företaget Swats som utvecklat kortet ska inleda tester till våren och siktar på serieproduktion år 2004.

Swats berättade om det smarta kortet med skärm för första gången för två år sedan. Prototypen som nu är klar har som planerat en skärm med två rader som rymmer totalt 56 tecken. Med två små knappar kan man bläddra i informationen. Batteriet räcker i över två år.

Tanken är att kortet ska kunna visa saldo och transaktioner om det är ett bankkort. Det ska också kunna användas som biljett, lojalitetskort, sjukvårdskort med mera.

Patenterad tillverkningsprocess
Swats har inlett ett samarbete med Epson Europe Electronics när det gäller teknikutvecklingen runt kortet. För tillverkningsprocessen som är pateneterad står Swats självt. Företaget arbetar nu med att ta fram maskiner för tillverkningen och räknar med serieproduktion 2004.

- Teoretiskt skulle flertalet bankkort kunna innehålla en LCD-skärm redan år 2005. Då har de stora betalsystemen som Visa, Europay och Mastercard bestämt att samtliga bankkort ska innehålla chip istället för magnetband, säger Olov Holst, marknadschef för Swats.

Under våren 2003 ska kortet testas i ett antal pilotprojekt med svenska företag.

Huvudägare i Swats är det amerikanska bolaget Applied Polytechnics med 39 procent av aktierna och 71 procent av rösterna. Övriga ägare är Livförsäkringsaktiebolaget Skandia (39 procent av aktierna) samt Affärsstrategerna (21procent av aktierna).

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt