Svenskt nej till EU-direktiv om nätsäkerhet

2013-03-21 15:32  

Regeringen och nu också försvarsutskottet avvisar stora delar av EU-kommissionens direktivförslag om cybersäkerhet. ”För långtgående”, anser de.

Medierna, inklusive Ny Teknik, rapporterar nästan dagligen om informationsstölder och nätattacker som drabbar inte minst högprofilerade bolag som norska Telenor och andra.

Men det förslag till direktiv om att öka nät och  informationssäkerheten som EU-kommissionen presenterade den 7 februari Nis-direktivet får tummen ner av den svenska regeringen – och i dag ställde sig också försvarsutskott i riksdagen enigt på regeringen sida.

Liksom regeringen anser utskottet att förslaget i delar är för omfattande och att det i sin nuvarande utformning måste avvisas.

Exempelvis skulle svenskt näringsliv och myndigheter vara tvungna att rapportera allvarliga it-incidenter till nationella myndigheter,  som i sin tur ska utbyta dessa inom ramen för ett EU-nätverk.

Försvarsutskottet anser att varje EU-land bör få genomföra förslagen utifrån sina egna förutsättningar, enligt ett pressmeddelande.

”Det bästa sättet att stärka nät- och informationssäkerheten i hela EU är inte tvingande lagstiftning, utan samverkan mellan länderna och ett aktivt nationellt arbete.”

Reringen uppger i en faktapromemoria att direktivet skulle införas mycket snabbt, på 1 till 1,5 år, och att Sverige inte skulle klara tidsfristen.

Dessutom anser regeringen att händelser som rör rikets  säkerhet måste undantas från rapporteringsskyldigheten.

Man är också i övrigt kritisk. I promemorian skriver man att:

”Både övningar och faktiska incidenter på europeisk nivå har tydligt visat att incidenthantering inte bedrivs på det sätt som kommissionen anger. Dessutom visar erfarenheter att det land som drabbas allvarligast vid en it-incident i de flesta fall måste rikta all fokus och samtliga resurser mot att hantera incidenten.” Riksdagen röstar om Nis-direktivet den 10 april.

Mer om: Hackare Säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt