Svenskt ljudformat vinner mer terräng

2004-08-26 07:30  
Musiker och uppfinnare

Det svenska ljudteknikföretaget Coding Technologies har på kort tid slutit två nya avtal kring sin komprimeringsteknik. Tekniken ska nu användas både av amerikanska AOL och på DVD-skivor.

Internetjätten AOL ska använda Coding Technologies komprimeringseknik för distribution av ljud i olika sammanhang.

Standardiseringsorganet DVD-forum har å sin sida beslutat att inkludera tekniken som standard för en ny kanal på DVD-skivor. Kanalen ska innehålla förkomprimerat ljud vilket ska underlätta flytt av musik till musikspelare.

Räknar ut diskanten
Lars Liljeryd, uppfinnare.
Coding Technologies teknik går ut på att filtrera bort bandbreddskrävande diskant och sedan återskapa den på matematisk väg.

Tekniken, som är uppfunnen av entreprenören och före detta musikern Lars Liljeryd, kan användas i kombination med andra komprimeringsformat, exempelvis aac som då blir aacplus.

Enligt Coding Technologies kan ljud med "i princip" cd-kvalitet överföras via aacplus med en bandbredd på 32 kilobit/s, vilket motsvarar datahastigheten i en mobiltelefon med gprs.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt