Svenskt inflytande över nya .eu-domänen

2004-09-13 08:38  
Internetkung

Olof Hallström från Svenskt Näringsliv blir ny generalsektreterare och operativ chef för II-stiftelsen som äger den svenska toppdomänen .se. Men II-stiftelsen är också tredjedelslägare i ett nytt bolag som kontrollerar den nya toppdomänen .eu.

Olof Hallström.
II-stiftelsen vann tillsammans med dess italienska och belgiska motsvarigheter upphandlingen om .eu-domänen och är delägare i det belgiska bolaget Eurid, som håller på att byggas upp.

Till en början får Eurid tre lokalkontor - ett i Sverige för norra Europa, ett i Belgien för Mellaneuropa och ett Italien för södra Europa.

- Vi har också tagit in ett par associerade medlemmar från östra Europa, bland annat Tjeckien, säger Olof Hallström till nyteknik.se.

Toppjobb på toppdomänen
Han har nu fått jobbet som generalsekreterare och chef för II-stiftelsens kansli i Stockholm. II-stiftelsens ordförande Östen Frånberg har hittills också skött jobbet som generalsekreterare men blir nu ordförande på heltid.

- Med den nya organisationen får II-stiftelsen nu en fastare struktur med en styrelse, ett kansli och flera dotterbolag. Tidigare har styrelsen skött det operativa men i takt med att stiftelsens verksamhet växer måste rollerna renodlas, säger Olof Hallström till nyteknik.se.

Han har suttit i II-stiftelsens styrelse i sammanlagt fem år - först som representant för Tele2 och de senaste två åren som representant för föreningen Svenskt Näringsliv. När han nu lämnar Svenskt Näringsliv tar Mikael Otter över som föreningens representant i II-stiftelsens styrelse.

- Kansliet blir som en koncernstab och II-stiftelsens ansikte ut mot världen, säger Olof Hallström.

Nic-se och TP-test blir dotterbolag
Det är formellt II-stiftelsens dotterbolag Nic-se som är delägare i det belgiska bolaget Eurid.

I den nya organisationen får Nic-se också ett tydligare ansvar för domännamnsregistreringen i den växande .se-domänen.

Ytterligare ett dotterbolag är under bildande. Det är den serviceverksamhet som II-stiftelsen driver under namnet II-service som ska bolagiseras. Här finns den årliga konferensen Internetdagarna samt bandbreddstestet TP-test.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt