Svenske doldisen i Gates toppskikt

2008-11-18 23:00  
Anders Vinberg är med i gruppen Technical Fellows - 25 tungviktare som lägger upp företagets strategi för framtiden.

Doldisen Anders Vinberg sitter i Microsofts ledning. Hans visioner ska bli verklighet om tio år. - Det är världens bästa jobb. Jag skulle kunna göra det gratis. Men säg inget till Steve Ballmer, säger svensken.

Anders Vinberg är en av de mest inflytelserika ingenjörerna på Microsoft. Ändå har nästan ingen hört talas om honom här hemma. Han sitter med i Microsofts tekniska ledningsgrupp, och är en av 25 tungviktare i gruppen "Technical Fellows".

- Vårt jobb att definiera tekniska strategier, och bestämma riktningen. Jag lägger all min tid på två saker. Att hänga med i den snabba tekniska utvecklingen och att blicka 10 år framåt, säger han.


Anders Vinberg läste teknisk fysik på KTH, tog examen 1973, jobbade tre år på Control Data i Stockholm, men flyttade sedan till USA. Där har han varit it-branschen trogen, men bara de sex senaste åren på Microsoft.

- Det var lätt att tacka ja. Det finns inget annat ställe där jag kan få samma inflytande över utvecklingen i den här branschen, säger han.

Efter att först ha jobbat med att rensa upp bland Microsofts serverprodukter, som nu omsätter över 12 miljarder dollar, kan han ägna merparten av sin tid åt två av databranschens verkliga utmaningar: att minska energiförbrukningen och se till att vi kan jobba med våra datorer på samma sätt överallt.

Omkring 1 000 av Microsofts ingenjörer jobbar heltid med det första energiprojektet.

- Det går ju inte att fortsätta så här. Bara vi på Microsoft ökar antalet servrar för bland annat Windows Live och Hotmail med 250 000 om året. Och redan i dag går 1,5 procent av USAs energiförbrukning till att driva och kyla ner landets datahallar.

Energislöseriet är extremt. Genomsnittsbeläggningen på en server är bara 10 procent, enligt Anders Vinberg. Men elanvändningen är konstant.

- Därför jobbar vi nu med att få systemen att klara av en varierande beläggning. Vi angriper problemet från flera håll. Det finns ingen "Silver Bullet".

Det handlar om att programmera smartare, och att använda virtuella system, berättar han.

- Men vi går nu också ner i botten på Windows, ner i de små detaljerna. Om ungefär två år kommer en ny Windowsversion tillsammans med en ny hårdvara. Och den kan i princip stänga av vissa delar av processorn när den inte behövs, och slå på den igen. Ungefär hundra tusen gånger i sekunden.

En av utmaningarna anser Anders Vinberg är att få alla - även folk utanför Microsoft - att programmera på ett nytt sätt.

- Att ändra teknik är oftast lättare än att ändra folks sätt att jobba, säger han.

Det andra projektet Anders Vinberg jobbar med är ännu större. Närmare 5 000 ingenjörer deltar.

- På åttiotalet hade Bill Gates visionen "en dator per person". Nu har många redan flera maskiner - en desktop, en laptop, en mobil, en hemmadator, säger Anders Vinberg och ger ett exempel på hur vi ska kunna jobba i framtiden, säger han.

På besök hos en kund kopplar din mobil automatiskt upp sig mot platt-tv:n på väggen och tangentbordet

i konferensrummet. Och allt som du når via datorn inom det egna jobbets brandvägg får du tillgång till oavsett var du befinner dig.

Men det är många svåra problem som måste lösas för att nå dithän, anser Anders Vinberg.

Dagens ungdomar, uppvuxna med Facebook och Wikipedia, kommer dessutom kräva att en minst lika flexibel arbetsplats.

En del problem är rent tekniska. Men säkerhetslösningarna och administrationen måste förbättras. Och Microsofts affärsmodell måste ändras. I dag säljs programvaran per dator.

- I framtiden kommer en dator att definieras som en samling komponenter, som dynamiskt kombinerar sig efter ditt behov.

Anders Vinbergs entusiasm över projektet går inte att ta misste på.

- Folks sätt att arbeta i framtiden får enorma konsekvenser på allt Microsoft gör de närmaste tio åren. Det är det intressantaste jag gjort någon gång. Så jag blir kvar här tills de kör ut mig. Skulle kunna göra det gratis. Men säg inget till Steve Ballmer.


Anders Vinberg om Bill Gates

– Det är också tack vare Bill som teknikerna har en så stark ställning på Microsoft. Han lät de bästa teknikerna förbli tekniker. Managers och tekniker har likvärdiga karriärvägar på företaget.

– Bill såg igenom allt. Jag har sett honom på genomgångar om allt från nätverk och mobiler till datahallar och videospel, eller prissättning och lagstiftning. Och han hittade alltid strategiernas svaga punkt.

– Bill hade som traditionatt låta varje grupp i företaget presentera sina produktplaner för honom minst en gång om året. Det var alltid väldigt intressant därför att Bill var mycket rättfram i sina omdömen (skratt).

Text: Helen Ahlbom

Gick Teknisk fysik på KTH på 70-talet

* Ålder: 59 år.
* Familj: fru och två söner, en som läst bioteknik på Stanford, en som läst historia på University of Chicago.
* Bor: Kirkland, Washington.
* Karriär: Microsoft sedan 2002. Dessförinnan bland annat Computer Associates i 15 år. Började med grafik, allt från stapeldiagram till 3d-animation. Examen i Teknisk fysik 1973 på KTH.
* Intressen: Konst, fotografering, segling, skidåkning.
* Besöker Sverige: omkring en gång om året. Nästan aldrig i jobbet. Men både jag och min hustru har våra familjer här.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt