Svenskarna lyftermot datormolnen

2008-03-04 23:00  

Microsoft och Apple, se upp för Sverige! Här finns nu två hungriga bolag som tänker erövra världen med en dator på nätet.

Linköpingsbaserade Xcerion hade bara haft sin dator på nätet igång

i några månader, när Stockholmsbolaget Xin Company i dagarna öppnade sin.

I samma veva döpte de sina tjänster till Icloud respektive Cloudo. Namnen kommer från begreppet "Cloud OS" - ett hett fenomen kopplat till trenden med program via nätet.

Till det yttre är likheterna mellan dem också slående. Båda är ett slags skrivbord som körs i webbläsaren och är annonsfinansierade. Alla program finns på nätet, men det är den egna datorn som gör jobbet.

Att programmera är enkelt, och en central tanke är att fristående utvecklare ska bidra med en stor mängd program. Viktigt är också att flera kan arbeta i samma dokument, och att man faktiskt kan arbeta utan att vara uppkopplad.

Trots likheterna säger de sig ha uppstått oberoende av varandra.

Xcerion drog igång 2001, men grundarna av Xin Company, som startades 2005, uppger att de hörde om Xcerion först under förra året. Nu jämför de sig gärna.

- Om man kollar på de webbaserade skrivbord som finns och fungerar ungefär som en dator, är det vi och Xcerion som kommit längst. De andra har ingen vision av hur tjänsten ska fungera i slutändan, säger Ted Persson, en av Cloudos grundare.

Daniel Arthursson, grundare av Xcerion, är något mer skeptisk till hur långt Cloudo hunnit, men säger:

- Vi ser med spänning fram emot deras lansering. Att kompetensen ökar på detta område i Sverige ser vi som något mycket positivt. Det är otroligt kul att Sverige börjar göra sig en plats på kartan inom mjukvaruindustrin igen.

Men nu handlar det alltså om program via nätet - en tung utmaning mot de traditionella programvaruföretagen, som tar betalt för installerade program.

Genom att ersätta mycket av operativsystemets funktion i datorn utmanar Icloud och Cloudo särskilt Microsoft och Apple.

- Unga människor tycker i dag att Windows eller Mac OS bara är en jobbig grej man ser innan man kör i gång webbläsaren, säger Ted Persson.

Förutom Xin Company driver han den webbinriktade reklambyrån Great Works, som inledningsvis bidragit till finansieringen.

- Med vår bakgrund är vi bra på konsumentupplevelser. Jag tror att det syns när vår tjänst släpps - den kommer att kännas läcker att använda, säger Ted Persson.

Nu söker Xin Company riskkapital i samma storleksordning som Xcerion, som tog in 75 miljoner kronor i november 2006.

De är Sveriges Gates och Jobs

Ny Teknik har kallat Xcerions grundare Daniel Arthursson för Sveriges Bill Gates. Ted Persson, grundare av Xin Company, skulle då kunna kallas Sveriges Steve Jobs.

Anledningen är att deras företag tänker erbjuda samma funktion som persondatorn. Samtidigt representerar de en ny generation it-entreprenörer, som utgår från nätet i stället för själva datorn.

Båda är födda på 1970-talet - Daniel Arthursson är årsbarn med Microsoft, 1975, och Ted Persson är född 1977, ett år efter Apple. Daniel Arthursson har teknisk bakgrund och en central roll i utvecklingen av Xcerions teknik. Ted Persson har sin bakgrund inom digital marknadsföring.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt